Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 maart 2017 07:00

Schippers spreekt vandaag verder met 'motorblok' en Klaver

Verkenner Edith Schippers praat vandaag met de partijleiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks door over de vorming van een nieuwe regering. "Het zijn de eerste stappen in een lang onderhandelingsspel", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

De fractievoorzitters kwamen gisteren één voor één op bezoek bij verkenner Edith Schippers. Zo zei VVD-leider Mark Rutte dat zijn partij met D66 en het CDA de kern van een nieuw kabinet gaat vormen. "Deze drie partijen worden in Den Haag gezien als het motorblok van de nieuwe coalitie," zegt Lambie.

ZIE OOK: Eisen aan de verkenner: onpartijdig, politiek gevoel en een goed oor 

'Het motorblok' heeft nog geen meerderheid in de Tweede Kamer. Er moet dus nog een partij bij. Rutte liet in het midden welke vierde partij erbij moet. Dat zouden wat hem betreft SP, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA kunnen zijn. 

GroenLinks logische optie? 

Het CDA-leider Sybrand van Haersma Buma hield zich na afloop van zijn gesprek met Schipper meer op de vlakte. Hij zei wel dat een nieuw kabinet 'absoluut een meerderheid in beide Kamers moet hebben'.

D66'er Alexander Pechtold is enthousiast over de combinatie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. "Ik wil heel graag met GroenLinks." Hij zei 'overtuigd te zijn dat deze optie haalbaar is'. 

'Lastig om verschil te overbruggen' 

D66 is misschien enthousiast over samenwerking met GroenLinks, maar bij VVD en het CDA is dat minder, zegt Lambie. "Omdat GroenLinks het meeste heeft gewonnen, ligt deze optie als eerste op tafel, maar tussen VVD, CDA en GroenLinks zijn de verschillen groot. Denk bijvoorbeeld aan hoe ze denken over klimaat, belastingen en asielzoekers. Je hoort hier in de wandelgangen dat het heel lastig wordt om dat te overbruggen."

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zei dat bij de zoektocht voorrang moet worden gegeven aan de VVD en de winnaars CDA, D66 en GroenLinks. Als de ChristenUnie toch aanschuift, is dat vooral voor D66 moeilijk, zegt Lambie. "Die verschillen nogal met de ChristenUnie als het gaat om bijvoorbeeld de wietteelt en voltooid leven, een wet waarmee ouderen hun leven kunnen beëindigen als ze vinden dat hun leven voltooid is." 

De optie met de PvdA is onwaarschijnlijk. "Wat de PvdA betreft: ons past nu bescheidenheid," herhaalde Lodewijk Ascher gisteren nog eens.

Andere opties

Jesse Klaver van GroenLinks is voorstander van een christelijk progressief kabinet. Maar het CDA voelt hier helemaal niets voor. "Buitengewoon onlogisch", zei Buma over dit plan van Klaver.

Emile Roemer van de SP wil het liefst een centrumlinks kabinet, hoewel hij ook wel begrijpt dat dit er waarschijnlijk niet komt. "Het is niet de eerste optie van een heleboel partijen", erkende hij. De SP heeft de VVD en PVV uitgesloten als coalitiepartner.

'Plan voor rechts kabinet kansloos'

Een rechts kabinet van VVD, PVV, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie moet volgens Geert Wilders (PVV) onderzocht worden. Hij vindt dat er in elk geval met zijn partij moet worden gesproken. Deze optie is kansloos, zegt Lambie. "VVD en CDA hebben Wilders uitgesloten, dus dat gaat niet gebeuren." 

Hoe het nieuwe kabinet eruit komt te zien, is dus lang niet duidelijk, concludeert Lambie. "Wat je vandaag zag, zijn allemaal eerste zetten in een onderhandelingsspel dat maandenlang gaat duren."

Topnieuws