We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Nederland naar de stembus, volg de verkiezingen in ons liveblog
20 maart 2017 09:37

Rutte tegen verkenner: VVD wil in ieder geval met D66 en CDA in kabinet

Verkenner Edith Schippers praat vandaag met de lijsttrekkers over welke opties er zijn voor een nieuw kabinet. VVD-lijsttrekker Mark Rutte was Schippers' eerste gesprekspartner. En die heeft aangegeven dat hij samen met D66 en het CDA in een kabinet wil.

Hij vindt dat beide partijen zitting moeten krijgen in een nieuwe regering 'gezien de verkiezingsuitslag'. Hij hoopt dat er een 'stabiel meerderheidskabinet komt met draagvlak in beide Kamers'.

Op zoek naar vierde partij

Het demissionaire kabinet van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, waardoor er steeds naar de oppositie moest worden gekeken om maatregelen door de Senaat te krijgen.

Een combinatie van VVD, CDA en D66 heeft overigens ook geen meerderheid. Daarom zal er een vierde partij nodig zijn. GroenLinks en ChristenUnie worden in dat verband vaak genoemd. Rutte herhaalde vandaag nog eens dat hij de PVV uitsluit als coalitiepartner.

Lastenverlichting en belastingherziening

Hij zei belangrijk te vinden dat een volgend kabinet werkt aan lastenverlichting voor de middenklasse in combinatie met een belastingherziening. Verder moet die coalitie aan de slag met onder meer de energietransitie en investeren in ouderen- en verpleegzorg.

ZIE OOK: 'Verkenner' Schippers wil geen minister worden in volgend kabinet

Na Rutte komen de andere fractieleiders aan de beurt bij Schippers. De volgorde van de gesprekken volgt zoveel mogelijk de verkiezingsuitslag.

Zo werkt de formatie:

Topnieuws