Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 april 2018 07:38

Rutte noemt aanval op Syrië 'proportioneel en weloverwogen'

Premier Mark Rutte heeft begrip voor de aanval van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk op Syrië. In een verklaring noemt hij die 'in de huidige omstandigheden proportioneel en weloverwogen'.

Het kabinet acht het waarschijnlijk dat er gifgas is gebruikt en dat het Syrische regime hier achter zit", laat de premier weten. "De internationale gemeenschap kan dit niet accepteren."

ZIE OOK: Liveblog: drie doelen Syrië bestookt, Rusland reageert woedend

"Vorige week hebben we allemaal de verschrikkelijke beelden gezien uit Douma in Syrië waarbij opnieuw wreedheden zijn begaan tegen onschuldige burgers", stelt Rutte. "De symptomen van de slachtoffers bij deze aanval wijzen op het gebruik van gifgas. Dat is een grove misdaad en een ernstige schending van internationaal recht. Het gebruik van chemische wapens is onacceptabel. Nederland vindt dat de internationale gemeenschap hiertegen moet opkomen."

Sterke veroordeling

Volgens de premier heeft Nederland zich als lid van de Veiligheidsraad hard gemaakt voor een sterke veroordeling, onafhankelijk onderzoek en het aansprakelijk houden van degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn. "Maar niet voor de eerste keer werd actie in de VN Veiligheidsraad geblokkeerd door een Russisch veto."

Rusland heeft, zegt de premier, 'twaalf keer zijn veto gebruikt over Syrië, waarvan zes keer toen het ging om chemische wapens'. Rutte: "Zo wordt nu wederom het achterhalen van de volledige waarheid en een internationaalrechtelijke aanpak tegen het gebruik van chemische wapens tegengehouden. En dat betreuren wij zeer."

Kruisraket afgevuurd

De coalitie van Britten, Fransen en Amerikanen heeft beelden vrijgegeven van kruisraketten die vannacht zijn afgevuurd.
Topnieuws