Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 april 2018 15:21

Rutte: begrip voor militaire actie tegen Syrië, maar we doen niet mee

Rutte: begrip voor militaire actie tegen Syrië, maar we doen niet mee

Nederland zal niet meedoen aan een eventuele militaire vergeldingsactie in Syrië. Het kabinet heeft er wel begrip voor, mits de actie proportioneel is, zei premier Rutte vandaag. De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat er zo'n actie komt.

Op de vraag of Nederland bereid is mee te doen aan een aanval, antwoordde Rutte: "Nee, daar is op dit moment geen sprake van." Het kabinet heeft er wel begrip voor, mits de actie proportioneel is. Maar 'er is op dit moment geen sprake van dat Nederland militair zou participeren'.

Geen onomstotelijk bewijs

Bij een vermoedelijke chemische aanval vorige weekend op Douma, nabij de Syrische hoofdstad Damascus, vielen tientallen doden en raakten honderden gewond. Het Syrische bewind heeft in het verleden vaker gifgas ingezet.

ZIE OOK: 'Ernstige zorgen' om dodelijke gifgasaanval in Syrië

Rutte noemde het waarschijnlijk dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor de aanval. Hoe wel het bewijs niet onomstotelijk is, is het volgens de premier voldoende om een militaire actie tegen Syrie te rechtvaardigen.

Trump dreigt met raketaanval, dit ging eraan vooraf:

'Maak je klaar voor de aanval op Syrië', belooft president Trump aan Rusland. Het is een reactie op de vermoedelijke gifgasaanval in Douma. Het dreigement is het zoveelste hoofdstuk in de slechte relatie tussen Rusland, Syrië en de VS.
Topnieuws