We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2017 10:10

Rel rond nieuwe partij Sylvana Simons: 'Die naam moet van tafel'

Antidiscriminatiebureau Radar/Art 1. eist dat Sylvana Simons, die onlangs de politieke partij Artikel 1 oprichtte, direct afstand doet van de partijnaam. Het bureau is daarvoor een speciale gerechtelijke procedure gestart. "Heel vervelend dat zij dit zo heeft gedaan."

Volgens directeur Cyriel Triesscheijn van het antidiscriminatiebureau heeft Simons willens en wetens gekozen voor een naam waarvan zij wist dat deze al jaren bestaat.

"Heel vervelend en erg onhandig van haar dat ze haar partij Artikel 1 heeft genoemd, terwijl die naam al tien jaar bij ons hoort. We gaan er alles aan doen om de naam van tafel te krijgen."

Mail gestuurd

Triesscheijn heeft gisteravond laat besloten een zogenoemde inbreukprocedure te starten. Hij wordt daarin bijgestaan door een bureau dat gespecialiseerd is in merkrecht. "Dit is de enige procedure die je in Nederland in gang kunt zetten om iemand afstand te laten doen van zijn naam. Je kunt bijvoorbeeld geen aangifte doen."

Als Simons niet besluit haar naam te wijzigen, dan zal de rechter uiteindelijk uitspraak doen. Triesscheijn: "We hebben Sylvana Simons op 30 december al een mail gestuurd. Daarin hebben we uitgelegd dat dit geen handige keuze is en haar gevraagd of ze haar naam wil aanpassen. Tot op heden hebben wij nog niets van haar gehoord."

Naam moet van tafel

Volgens Triesscheijn wist de politica van het bestaan van het bureau af. Simons stond onlangs nog in een debat met medewerkers van het bureau. 

Volgens de directeur van het bureau kan een politieke partij artikel 1 van de Grondwet niet claimen. "Artikel 1 moet nooit een onderwerp worden voor een politieke discussie. Dit recht staat boven elke politieke partij."

Ook is hij bang dat er verwarring ontstaat en dat mensen denken dat Simons aan zijn bureau verbonden is. "Dat willen wij absoluut voorkomen."

Problemen

Simons zelf is niet bereikbaar voor commentaar. Op Facebook vraagt ze haar volgers om donaties. Nog deze week moet de partij een waarborgsom van 11.250 euro overmaken aan de Kiesraad – een vereiste voor elke partij om mee te kunnen doen aan de Tweede Kamer-verkiezingen op 15 maart.

Simons schrijft dat er 'nog belangrijke hordes moeten worden genomen'. "We zijn hard op zoek naar meer donateurs." Mensen reageren dat ze eerst een verkiezingsprogramma willen zien van de partij.

Meer op rtlnieuws.nl
DENK verbaasd over vertrek Simons

Topnieuws