We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Nederland naar de stembus, volg de verkiezingen in ons liveblog
30 januari 2017 19:24

Reactie ministerie van Binnenlandse Zaken op software Kiesraad

Het ministerie van Binnenlandse Zaken reageert op de berichtgeving van RTL Nieuws over de onveilige software waarmee de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen worden geteld.

De reactie van het ministerie is puntsgewijs.

1. We stemmen in Nederland niet digitaal en de stembiljetten worden in het stemlokaal handmatig geteld. Manipulatie door hacken van het stemmen en het tellen van de stembiljetten is dus niet mogelijk.
2. De Kiesraad gebruikt software om de zetelverdeling uit te rekenen. 
3. Het kabinet heeft vorige week in antwoorden op Kamervragen gesteld dat iedereen die een taak heeft in het verkiezingsproces alert moet zijn op hacken;
4. De Kiesraad laat de programmatuur onderzoeken op kwetsbaarheden. Daarnaast gaat Kiesraad handmatige controles uitvoeren. 
5. Kiesraad heeft ook benadrukt dat zij de zetelverdeling ook kan berekenen zonder de programmatuur. 

 

Topnieuws