Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 september 2017 04:12

Rapport Omtzigt: 'Terreurgroep IS maakt zich schuldig aan genocide'

Terreurgroep IS pleegt genocide en landen zijn verplicht om strijders te berechten. Dat zijn de belangrijkste conclusies van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in een rapport voor de Raad van Europa, waar 47 landen lid van zijn.

De berechtiging van daders kan plaatsvinden in Irak en Syrië zelf, in de landen van herkomst, via het Internationaal Strafhof of een speciaal tribunaal dat kan worden opgericht.

"Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog plegen Europese burgers in groepsverband genocide. Duizenden hebben zich aangesloten bij IS en die moeten we dus verplicht straffen", aldus Omtzigt. In het rapport wordt vastgesteld dat IS genocide pleegt op Yezidi's, christenen en niet-soennitische moslims.

Volkerenmoord

Omtzigt hoopt dat zijn rapport ervoor zorgt dat alle landen de genocide erkennen en de IS-strijders verplicht berechten. Als er sprake is van volkenmoord, moet een land ingrijpen. "Als je erkent dat er genocide wordt gepleegd, moet je actie ondernemen: de genocide stoppen, slachtoffers helpen en daders straffen. Dat volgt uit de genocide-conventie van 1948."

In oktober stemt de Raad van Europa over het rapport van Omtzigt. "Ik merk dat mijn rapport al in een paar landen heeft geleid tot vragen aan de regering."

Re-integratie werkt niet

Het CDA-Kamerlid heeft het rapport geschreven als rapporteur van de Raad van Europa. Dat is een organisatie die zich richt op mensenrechten en democratie. Naast de EU-lidstaten zijn bijvoorbeeld ook Rusland en Turkije lid van de Raad van Europa.

Nu verschilt de aanpak van teruggekeerde IS-strijders per land: het ene land werkt actief aan vervolging terwijl andere landen juist weinig doen. "Re-integratie van IS-strijders werkt niet", zegt Omtzigt. "Je moet de zwaarste misdaad, genocide, gewoon straffen."

Noodkreet uit IS-bolwerk Raqqa: 'Haal me hier uit'

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws