Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 september 2016 21:51, in:

Stukken Prinsjesdag op straat

Prinsjesdag: 'Extra geld vooral naar zaken waarover veel discussie is geweest'

Het kabinet stelt volgend jaar 300 miljoen euro extra beschikbaar, geld dat vooral ten goede komt aan veiligheid, ouderen en kinderen uit arme gezinnen. Een duidelijke keus, zegt politiek commentator Frits Wester.

De cijfers lekten vanavond via RTL Nieuws uit. En bijna iedereen gaat er volgend jaar in koopkracht een klein beetje op vooruit.

"Het ligt allemaal wel heel dicht bij elkaar, hoor", relativeert Frits Wester. "Sommige groepen zitten er iets boven, andere groepen iets eronder. Maar het kabinet heeft er dus voor gekozen om vooral die mensen wat extra tegemoet te komen die de afgelopen jaren het meest in de knel zaten."

Redelijk verdeeld

Het gaat dan om mensen met kinderen en mensen met lage inkomens, zegt Wester. "Maar kijk je naar het totaalbeeld, dan is het heel redelijk verdeeld over de lage en de wat hogere inkomens."

Zorg, onderwijs en veiligheid: vooral die terreinen profiteren van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar stelt boven op de 1,2 miljard waarover eerder al een akkoord werd bereikt. En dan besteedt het kabinet dat extra geld vooral 'aan zaken waarover de afgelopen tijd heel veel discussie is geweest', zegt Wester.

Wind uit de zeilen nemen

Hij noemt met name veiligheid en justitie (terrorismebestrijding, grensbewaking) en de omstreden bezuiniging in de verpleeghuiszorg, die nu weer ongedaan wordt gemaakt. "Het gaat om gebieden waar achterstanden waren, waar tekorten waren."

Het ligt voor de hand waarom het kabinet die duidelijke keuze maakt, zegt hij. "Op weg naar de verkiezingen, volgend jaar, hoopt het kabinet de oppositie zo alvast wat wind uit de zeilen te nemen. Op kritische punten is het kabinet nu wat minder kwetsbaar."

Frits Wester licht de stukken toe in RTL Late Night. Bekijk het fragment hier:

Meer op rtlnieuws.nl:
Ga jij er ook op vooruit in 2017? Bekijk het hier