Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

09 september 2016 15:19

Premier Rutte: Overlastgevende jongeren Zaandam tuig van de richel

Premier Mark Rutte heeft opvallend hard uitgehaald naar de overlastgevende hangjongeren in Zaandam. "Dit is tuig van de richel."

De groep bestaat voor een deel uit Turkse Nederlanders. Rutte benadrukte tijdens zijn wekelijkse persconferentie ondiplomatiek dat de onrust in Zaandam niets te maken heeft met de couppoging in Turkije. "Dat is gelul."

Niet goedpraten

De premier wil de overlast 'op geen enkele manier goedpraten door een link met Turkije te leggen: "Want dan ga ik denken: 'Ach, misschien zijn ze wel gestrest geraakt door de gebeurtenissen op 15 juli'. Dit heeft niets te maken met de coup in Turkije."

De groep jongeren zorgt voor veel overlast in Zaandam. In de wijk Poelenburg worden bewoners getreiterd: ruiten worden ingegooid en banden lekgestoken. Gisteren werden een cameraman en verslaggeefster van SBS6 bedreigd. Een van de overlastgevers publiceert video's van de rondhangende groep op YouTube.

Kapot ergeren

Rutte 'ergert zich al twee dagen kapot' aan de berichten uit Zaandam, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Heel fundamenteel in Nederland is dat als jij in een buurt woont jij gewoon je leven leidt, dat je je beschermd weet. Dat je niet dit soort figuren hebt die het leven in je buurt onmogelijk maken."

De premier riep inwoners van de wijk op om aangifte te doen. "Het maken van een vlogje is niet strafbaar, de overlast op straat, keiharde muziek en mensen intimideren is dat wel."

Bekijk de reportage over de wijk:

Meer toezicht

De gemeente Zaanstad liet gisteren weten het toezicht op straat te versterken en tegelijk in gesprek te blijven met de jongeren. "Politie en gemeentelijke handhavers zullen nadrukkelijker aanwezig zijn en duidelijke grenzen stellen. Politie en gemeente werken al langer samen om de overlast te verminderen. Daar hoort ook bij dat je met die jongeren in gesprek blijft. Dat blijkt in de praktijk vaak de meest effectieve manier om jeugdoverlast te verminderen.''

De politie en de gemeente nemen de signalen over overlast uit de wijk serieus en snappen het gevoel van onveiligheid. Volgens de gemeente is de groep overlastgevers groter geworden door het videokanaal op YouTube, dat een grote aantrekkingskracht heeft op jongeren.

Topnieuws