Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 februari 2018 22:17

Premier Rutte: ik onderschatte impact leugen Zijlstra

Premier Mark Rutte zegt dat hij de impact heeft 'onderschat' van de leugen die de inmiddels opgestapte minister Halbe Zijlstra had verteld. Rutte zei dat op vragen van PvdA-leider Lodewijk Asscher. Rutte spreekt van een 'politieke inschattingsfout'.

Rutte noemt twee momenten waarop hij de situatie heeft onderschat. De eerste keer was toen de Volkskrant in oktober al een keer over de kwestie schreef. De tweede keer was onlangs, toen Rutte naar eigen zeggen de inschatting maakte dat het 'een zonde, maar geen doodzonde' was en dat Zijlstra met een goede uitleg wel door zou kunnen.

"Ik heb het behoorlijk fout ingeschat, de impact", aldus Rutte.

Zijlstra's verklaring in de Kamer 

Zo kondigde Zijlstra zijn aftreden aan.

ZIE OOK: Frits Wester over aftreden Zijlstra: 'Leugen was écht niet meer recht te praten'

Motie van wantrouwen

De PVV diende tijdens het debat een motie van wantrouwen in tegen premier Rutte. De partij van Geert Wilders neemt hem kwalijk dat hij de Tweede Kamer niet direct heeft geïnformeerd over de leugen van minister Halbe Zijlstra. "Onaanvaardbaar", aldus Wilders. Volgens de PVV had de premier de plicht om de Kamer te informeren. Dit gaat over de 'kern van het functioneren' van de Kamer, zei Wilders.

Die motie werd gesteund door de SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, DENK en 50PLUS. De PvdA, die tijdens het debat zeer kritisch was op de rol van Rutte, besloot uiteindelijk de motie van wantrouwen niet te steunen.

In totaal 43 Kamerleden steunden de motie van wantrouwen, terwijl 101 Kamerleden tegen stemden.

Zijlstra stapte vandaag op omdat hij had gelogen over zijn aanwezigheid in het buitenhuis van Vladimir Poetin waar de Russische president uitspraken zou hebben gedaan over een 'Groot-Rusland'.

Meer op rtlnieuws.nl:
Halbe Zijlstra houdt eer aan zichzelf en stapt op

Topnieuws