Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 september 2017 19:09

Plasterk: derde marineschip én honderd extra militairen naar Sint-Maarten

Er gaat een derde marineschip naar Sint-Maarten om hulp te brengen. Dat heeft minister Plasterk, die net terug is uit Sint-Maarten, bekendgemaakt. Hij verwacht binnen enkele weken te starten met de opbouwfase.

Het grootste schip van de marine, de Zr. Ms. Karel Doorman, ligt nu nog in de Oostzee, maar keert terug naar Den Helder. Daar wordt het dan in twee dagen vol met hulpgoederen geladen en vaart daarna in elf dagen naar de Cariben, aldus Plasterk.

De marineschepen Pelikaan en Zeeland liggen al voorde kust van Sint-Maarten. 

Verschillen nog groter

Plasterk bezocht de afgelopen dagen Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius met koning Willem-Alexander. "Het was al een eiland van arm en rijk, maar die verschillen zijn alleen maar vergroot door de orkaan", zegt de minister. Een groot deel van de huizen op het eiland is beschadigd. "Een behoorlijk deel daarvan is onherstelbaar beschadigd." 

Plasterk verwacht dat binnen enkele weken gestart kan worden met de opbouwfase. Daarvoor worden nog eens honderd militairen ingezet.  "Scholen zijn nog altijd dicht. De schade is enorm." Hij wilde geen bedrag noemen dat voor de wederopbouw nodig is.

Plunderaars

De eerste plunderaars komen deze week al voor de rechter heeft Plasterk van de procureur-generaal gehoord. Ze blijven vastzitten en als er geen plek is komt er extra detentieruimte.

 

Topnieuws