We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2017 18:50

Pesters harder straffen? 'Na drie keer, hup van school'

Pesters harder straffen? 'Na drie keer, hup van school'
Het gedenkhoekje voor de 15-jarige leerling Tharukshan Selvam.

"Pesters die drie keer in de fout gaan, moeten van school. Het huidige beleid schiet tekort." Dat vindt de PVV. De Kinderombudsvrouw en staatssecretaris Dekker vinden juist dat er al veel gebeurt, maar erkennen: pesten blijft een hardnekkig probleem.

November 2012. Nederland werd opgeschikt door de zelfmoord van de 15-jarige Fleur Bloemen uit Staphorst. De leerlinge sprong voor de ogen van medescholieren voor de trein nadat ze jarenlang zou zijn gepest.  

Nog geen maand later maakte de 20-jarige Tim Ribberink een eind aan zijn leven. Ook vanwege pesterijen. En afgelopen weekend pleegde de 15-jarige Tharukshan Selva zelfmoord.

Aanpakken van pesten verplicht

De zelfmoorden hebben scholen en de politiek wakker geschud. De aanpak van pesten staat sinds maart 2013 bovenaan de maatschappelijke agenda. De Kinderombudsman en staatssecretaris Sander Dekker kwamen toen met een nieuwe wet: investeren in een veiliger schoolklimaat en scholen verplichten om pesten aan te pakken, zijn de belangrijkste maatregelen. 

Sindsdien is iedere school verplicht om een pestcoördinator in huis te hebben en krijgen leraren bijscholing over pesten. Ook moet iedere school pestprotocollen naleven; de Onderwijsinspectie ziet daar op toe. Die gaat ook onderzoek doen naar de gebuertenis in Heerlen.

Dalen van pesterijen

"We zien dat het aantal kinderen dat gepest wordt, de afgelopen twee jaar minder is geworden. Het beleid slaat dus aan, maar het heeft ook tijd nodig", stelt de woordvoerder van staatssecretaris Sander Dekker. Zo werd in 2014 op de basisschool 14 procent van de kinderen één keer of vaker per maand gepest. In 2016 is dat percentage gedaald naar 10 procent. In het voortgezet onderwijs is er een daling van 11 naar 8 procent. 

"We zitten er bovenop, maar het is nooit genoeg", stelt ook Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. "Daarom is het belangrijk om te blijven investeren op de ingezette koers."

Niet genoeg

De PVV vindt het huidige beleid niet genoeg en wil pesters harder aanpakken. Volgens Harm Beertema van de partij werken pestprotocollen niet. "Scholen moeten zich realiseren dat ze het niet aankunnen. Pesten wordt in veel gevallen veel te laat ontdekt. Dat blijkt ook weer bij deze trieste gebeurtenis met de leerling uit Heerlen. De school heeft gefaald. Deze jongen had al meerdere zelfmoordpogingen gedaan. De protocollen werken niet. Een leraar aardrijkskunde is een pedagoog, maar geen psycholoog."

De PVV wil pesters harder aanpakken. "Als er pesterijen plaatsvinden moeten er diepgaande gesprekken komen met de leerling en de ouders. Als de leerling voor de derde keer in de fout gaat, moet hij van school. Daarmee geeft je ook een duidelijk signaal aan de rest van de leerlingen. Dit moet landelijk beleid worden."

De partij diende daarvoor al een motie in, maar die haalde nooit een Kamermeerderheid.


Het gedenkhoekje voor 15-jarige leerling Tharukshan Selvam. (Foto: RTL Nieuws)

Ouders hebben een taak

De Kinderombudsman erkent dat het probleem niet alleen met wetten en protocollen opgelost kan worden. Zij wil vooral blijven investeren in een veiliger schoolklimaat. "Ik wil docenten adviseren om met kinderen in de klas in gesprek te gaan en te blijven over pesten. Laat het een regelmatig terugkerend onderwerp zijn en neem er de tijd voor. Bespreek niet alleen hoe er wordt gepest, maar vraag hen ook wat volgens hen de beste manier is om de situatie te verbeteren."

Ook is er volgens de Kinderombudsvrouw een taak weggelegd voor ouders. "Bespreek met kinderen ook waar ze terecht kunnen als ze ergens over willen praten. Blijf met je kind in gesprek, vraag wat het online doet en hoe het dit ervaart."

Meer op rtlnieuws.nl:

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113Online: 0900 0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week
Topnieuws