We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 maart 2017 22:00

Partijen botsen over afschaffing eigen risico

Moet het eigen risico in de zorg worden afgeschaft? Over dat onderwerp vlogen de lijsttrekkers elkaar tijdens het Carré-debat meteen in de haren.

SP, PvdA, GroenLinks, 50PLUS en Partij voor de Dieren willen af van dat eigen risico. VVD, D66 en CDA houden eraan vast.

In zijn eerste debat van deze verkiezingscampagne waarschuwde VVD-lijsttrekker Mark Rutte voor de gevolgen van afschaffing. Het is niet gratis, zei hij. Of de zorgverzekering wordt duurder of de belastingen moeten omhoog om het te betalen.

Lodewijk Asscher van regeringspartner PvdA verdedigde de afschaffing. "Het kan en moet. We kunnen dat nu doen juist omdat het beter gaat met Nederland.'' Maar daar reageerden andere partijen sceptisch op. Waarom is het deze regeerperiode dan niet gebeurd, vroegen zij zich af.

SP-lijsttrekker Emile Roemer verweet de tegenstanders van afschaffing asociaal gedrag. "Het eigen risico is een ordinaire boete op ziek zijn.''

Carré-debat

Zo reageerden de lijsttrekkers op de stelling: 'Het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft'.

Voor:

- Emile Roemer (SP): "Het eigen risico in de zorg is een boete op ziek zijn."
- Lodewijk Asscher (PvdA) "Het is bizar dat er partijen zijn die bezuinigen op de zorg."
- Marianne Thieme (Partij voor de Dieren): "Gezondheidszorg is geen koopwaar."
- Jesse Klaver (GroenLinks): "De principiële vraag is: vindt u ziek zijn een eigen risico?"
- Henk Krol (50Plus): "Ik kom mensen tegen die zorg mijden. Eigen risico naar nul. Desnoods in twee stappen."

Tegen:

- Alexander Pechtold (D66): "Wij komen wel ouderen tegemoet."
- Sybrand Buma (CDA): "Dit kunnen we niet beloven. Dat zou net als de belofte van Rutte zijn om geen geld meer naar Grieken te sturen."
- Mark Rutte (VVD): "Ik begrijp goed dat het vervelend is, maar de partijen die het willen afschaffen moeten het hele verhaal vertellen. Het is namelijk niet gratis."
 

Topnieuws