Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

31 augustus 2017 21:54

Oud-Kamerlid hangt vuile was buiten over SP: 'Jan Marijnissen was driftige peuter'

Oud-Kamerlid hangt vuile was buiten over SP: 'Jan Marijnissen was driftige peuter'
Het oud Kamerlid Sharon Gesthuizen

Het vertrokken SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen geeft in haar nog te verschijnen boek een zeldzaam inkijkje in de SP en haalt snoeihard uit naar haar partij en in het bijzonder naar oud-voorzitter Jan Marijnissen. Hij wordt als een dictator omschreven. "Vergaderingen waren afbrandsessies. Niets en niemand is goed genoeg."

Het boek 'Schoonheid, macht, liefde in het leven en de politiek' van het oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen ligt volgende week in winkels, maar een oud-medewerker van de partij heeft uitgebreid uit het boek van Gesthuizen geciteerd op de website The Post Online.  

'Onprettig en een monocultuur'

Gesthuizen, die in 2006 aan trad bij de SP-fractie, omschrijft de fractievergaderingen bij de SP als 'afbrandsessies'. Ze schrijft volgens de boekbespreking: "Ik voelde me er heel onprettig onder. Het moest heel erg passen in de visie van één iemand. Het was een monocultuur.’’

'Niets en niemand is goed genoeg (behalve hijzelf) en fractieleden worden tegen elkaar opgezet', staat er in het boek. De manier waarop Marijnissen zijn frustratie tegenover de fractie botviert 'heeft veel weg van die van een driftige peuter.’

'Slaafje van Agnes Kant' 

Zelf maakt ze mee hoe 'Agnes Kant eist dat ze haar ‘slaafje’ blijft die de koffie aanreikt, de post rubriceert en haar agenda verzorgt, hoewel ze inmiddels is gekozen als Kamerlid.' 

Over de sfeer schrijft ze verder, aldus de boekbespreking: "Ik durfde geen grenzen aan te geven. Het was nooit goed of goed genoeg. Dat was ziekmakend." Op een gegeven moment komt ze met een ernstige burn-out thuis te zitten. Agnes Kant blijft haar achtervolgen met berichten dat dit 'haar eigen schuld is' en dat ze snel moet terugkomen.' 

Emile Roemer

Dat Agnes Kant mislukte als politiek leider van de SP komt volgens de beschrijving omdat Jan Marijnissen Kamerlid bleef en zich veel met haar bemoeide. Voordat ze er echt aan onderdoor gaat ruimt Agnes Kant in maart 2010 het veld.  Emile Roemer wordt haar opvolger. De huidige leider lijkt al afgeserveerd en zou binnenkort worden opgevolgd door Marijnissens dochter Lilian.

Het grote verlies in 2012 heeft de SP-top volgens Gesthuizen vooral aan zichzelf te danken. Het campagneteam bereidde lijsttrekker Emile Roemer slecht voor op de grote debatten en de partij zwabberde op cruciale standpunten. Ook de voorbereiding voor tv-debatten was slecht. Ze hekelt hoe de SP-top de media aanwijst als veroorzaker van de teleurstellende uitslag en zelf niet het boetekleed aantrekt.

 Reactie SP'ers

Sharon Gesthuizen was niet bereikbaar voor commentaar. SP-leider Emile Roemer laat het volgende weten via een sms-bericht: "We hebben het boek nog niet eens kunnen lezen. Maar jammer dat ze zo terugkijkt op deze periode. We zullen niet op dergelijke persoonlijke ervaringen reageren ook omdat velen een heel andere mening hierover zullen hebben. Ik herken mijn partij hier totaal niet in."

Oud Kamerlid: Herken het verhaal

Oud SP-Kamerlid Farshad Bashir onderschrijft het gevoel dat Gesthuizen schetst. "Toen ik bij de fractie kwam, was Marijnissen er nog. In de laatste jaren -toen geen fractievoorzitter meer- was hij vrij stil. Af en toe ging hij toch heftig tekeer, ook tegen Sharon Gesthuizen." Het oud-Kamerlid vertelt dat hij 70 bladzijden heeft gelezen. "Het is een heftig boek maar er staan geen onwaarheden in."

Huidige SP-Kamerlid Renkse Leijten vindt 'het heel erg als dit de herinneringen zijn van Sharon aan haar SP-tijd'. Leijten: "Dan heeft zij een vervelende tijd gehad en dat gun ik haar niet. Ik waardeerde haar als Kamerlid omdat ze goede punten op de agenda zette." Leijten, die met Marijnissen heeft gewerkt, herkent zelf de kritiek op hem niet, maar vindt dat Gesthuizen recht heeft op haar eigen herinnering. "Ik kan verder niet veel zeggen omdat ik het boek nog niet kunnen lezen." 

Oud-partijleider Jan Marijnissen nam zijn telefoon niet op. Andere partijleden laten aan RTL Nieuws weten dat zij eerst het boek willen lezen voordat zij met een reactie komen. 

Topnieuws