Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

03 oktober 2017 21:14

Ook hoogste legerbaas Middendorp weg na mortierongeluk

Ook hoogste legerbaas Middendorp weg na mortierongeluk
Generaal Tom Middendorp, Commandant der Strijdkrachten (CDS), tijdens het debat over het fatale ongeluk met Nederlandse militairen in Mal

Net als minister Jeanine Hennis stapt ook Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op naar aanleiding van het dodelijk mortierongeluk in Mali. Generaal Middendorp is de hoogste militair van Defensie.

HIj staat aan het hoofd van marine, landmacht en luchtmacht. Middendorp was in functie sinds 2012 en zou deze week zijn commando overdragen aan de nieuwe baas, viceadmiraal Rob Bauer.

Ontslag

Ook Jeanine Hennis neemt ontslag als minister van Defensie. Dat maakte ze zojuist bekend tijdens een Kamerdebat over het mortierongeval in Mali dat aan twee militairen het leven kostte en waarbij een derde zwaargewond raakte.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid is Defensie in deze zaak 'ernstig tekort geschoten'. "Ik ben politiek verantwoordelijk. Ik neem die verantwoordelijkheid ten volle'', zei Hennis. "Het stopt hier vandaag. Ik stop als minister van Defensie''. Ze liet weten dat tekorten bij Defensie nooit een excuus kunnen zijn. 

Weinig mededogen

De Tweede Kamer kende weinig mededogen met de bewindsvrouw. Zelfs haar eigen VVD spaarde haar niet. Kamerlid Han ten Broeke sprak van een 'aaneenschakeling van vermijdbare fouten'. PVV en Forum van Democratie hadden al aangekondigd met moties van wantrouwen te komen. Hennis verdedigde zich fel voordat zij uiteindelijk haar ontslag aankondigde.

Meer op rtlnieuws.nl
Minister Hennis stapt op na dodelijk mortierongeluk

Topnieuws