Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 oktober 2017 13:53

OM over DNA-blunder bij verkrachtingszaak uit 1997: 'Schaamrood op de kaken'

Schaamte bij het Openbaar Ministerie. Door een blunder van politie en justitie was er acht jaar lang niets gedaan met een DNA-match in een verkrachtingszaak. Vandaag kwam de zaak alsnog voor de rechter. Het OM eiste vanmiddag drie jaar cel tegen Sam J., de 40-jarige verdachte.

Het gaat om een gewelddadige beroving van een vrouw in 1997 in Leeuwarden en een brute verkrachting van een vrouw in Delft het jaar daarna. De verdachte uit Drachten kwam pas een jaar geleden in beeld. 

Er gebeurde niets

In 2008 werd bij de man lichaamsmateriaal afgenomen nadat hij was veroordeeld voor een mishandeling. Het DNA werd opgenomen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut, de twee matches met de beroving en de verkrachting werden doorgeven aan het OM en de politie, maar daarna gebeurde er niets.

Eind 2016 kwam de match alsnog boven water. "Het schaamrood staat me op de kaken", zei de officier van justitie in de rechtbank in Den Haag. "Maar dit zijn zulke heftige feiten dat niets doen geen optie is."

Verdachte ontkent

J. ontkende de feiten stellig. "Ik was met stomheid geslagen toen de politie voor de deur stond, nog steeds", zei de man uit Drachten. Hij zei wel dat hij vroeger 'geen lieverdje was'. Hij heeft een lang strafblad met geweldsdelicten, onder meer tegen ex-vriendinnen. Maar, benadruktte hij: "Ik heb nooit iemand beroofd en ook nooit iemand verkracht."

Sinds 2008 is J. niet meer in aanraking geweest met de politie. Hij is al jarenlang met dezelfde vrouw, heeft een gezin en is tegenwoordig huisvader. "Ik vind het heel erg wat deze vrouwen is overkomen. Maar ik heb het niet gedaan. Mijn leven ligt ook overhoop nu, ik wil dat het voorbij is."

De beroofde vrouw uit Leeuwarden is in 2008 overleden. De vrouw uit Delft heeft nog altijd last van de verkrachting, schreef zij in een namens haar door Slachtofferhulp voorgelezen verklaring. Ze heeft intensieve therapie. "Het gaat heel slecht met haar en ze wil niet geconfronteerd worden met de verdachte", zei de medewerker van Slachtofferhulp.

Topnieuws