Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 oktober 2017 07:06

'Nieuw kabinet staat riant salaris in publieke sector toe'

Goed nieuws voor topverdieners in de publieke sector: het nieuwe kabinet gaat volgens De Telegraaf toch riante inkomsten in de semipublieke toestaan.

Op dit moment mogen topbestuurders van publieke organisaties al niet meer verdienen dan een minister, zo'n 180.000 euro. Maar dat ging het kabinet van VVD en PvdA niet ver genoeg. Ook de laatste topverdieners in de publieke sector moesten aangepakt worden

Denk daarbij aan wetenschappers, televisiesterren van de publieke omroep, mensen van De Nederlandsche Bank. Kortom: iedereen die met belastinggeld wordt betaald, zou onder onder de Wet Normering Topinkomens gaan vallen. 

'Schandelijke maatregel'

Het nieuwe kabinet wil dat voorstel echter blokkeren, bevestigen meerdere coalitiepartijen aan De Telegraaf. PvdA-leider Lodewijk Asscher reageert woedend in de krant: "Wat een schandelijke maatregel. En dat in een tijd dat je militairen en leraren teleurstelt en ze geen extra salaris geeft."

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kondigde afgelopen juni aan dat het salarisbeleid voor presentatoren wordt versoberd. Presentatoren mogen voortaan niet meer dan 181.000 euro bruto per jaar mogen verdienen. De NPO waarschuwde wel dat het nog even kon duren voordat alle presentatoren zich aan die norm zouden houden omdat er niet kan worden ingegrepen in lopende contracten tussen omroepen en presentatoren.

In 2016 verdiende er nog vijf presentatoren meer dan 181.000 euro per jaar. Namen zijn nooit genoemd, maar het is een publiek geheim dat BNN-VARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk het lijstje van veelverdieners bij de publieke omroep aanvoert. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe koers in Den Haag invloed heeft op de aangekondigde versobering van het salarisbeleid bij de NPO. 

Dit zijn de vijf opvallendste punten van het regeerakoord

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws