Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2018 14:52

Minister: verjaring van straffen moet uit de wet worden geschrapt

Het is onwenselijk dat veroordeelden hun straf ontlopen vanwege een verjaringstermijn. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) gaat de verjaring van straffen daarom uit de wet schrappen.

De straffen op heel ernstige delicten, zoals moord en verkrachting, verjaren nu al niet. Bij minder zware straffen is dat niet het geval. Veroordeelden kunnen straf ontlopen door bijvoorbeeld naar het buitenland te gaan of door zich schuil te houden voor de autoriteiten. 

'Niet te verteren'

De VVD kwam begin vorig jaar met een voorstel om de verjaringstermijn af te schaffen. Kamerlid Foort van Oosten (VVD) zei dat hij het 'niet te verteren vindt dat een misdadiger zich voor de autoriteiten kan verstoppen op een mooi tropisch eiland en daarvoor beloond wordt'. 

Minister Dekker gaat nu 'aan de slag' met dat voorstel van de VVD, schrijft hij aan de Tweede Kamer. De minister wil voor de zomer met een concreet voorstel hiervoor komen. 

De verjaringstermijn is er voor bedoeld om justitie aan te sporen haast te maken, zeggen tegenstanders van het afschaffen van de verjaringstermijn. Door de termijn af te schaffen zou de prikkel voor justitie om snel op te treden, kunnen verdwijnen. Dekker schrijft in zijn brief dat de inzet moet blijven dat straffen zo veel mogelijk direct uitgevoerd worden. 

Beter samenwerken

Dekker wil het voortvluchtige veroordeelden verder moeilijk maken door beter samen te werken met bijvoorbeeld gemeenten. Als een veroordeelde daar aanklopt om een uitkering of rijbewijs aan te vragen, moet hij voortaan tegen de lamp lopen. Dekker probeert de samenwerking de komende tijd uit in Amsterdam. 

Het ministerie gaat ook verzamelen wat er allemaal over een veroordeelde bekend is, om zo zijn of haar gedrag beter te kunnen voorspellen. Zo hoopt het meer veroordeelden te kunnen opsporen.

Topnieuws