Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

10 april 2017 12:10

Meer asielzoekers uit veilige landen, totale instroom daalt

Er komen steeds meer asielzoekers uit veilige landen naar Nederland. Hoewel de grootste groep nog steeds uit het door oorlog geteisterde Syrië komt, stijgt het aantal mensen uit Marokko, Algerije en Albanië dat hier naartoe komt.

De totale instroom was vorig jaar 31.600. Dat was bijna de helft lager dan het 'piekjaar' 2015: toen lag het aantal op 58.900. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft gepresenteerd.

Syriërs en Eritreeërs

In 2016 was 34 procent van de asielzoekers Syriër, gevolgd door Eritreeërs (9 procent). Dat zijn onveilige landen; deze mensen mogen in de meeste gevallen blijven.

Opkomende landen zijn Albanië, Marokko en Algerije. Deze landen worden als 'veilig' gekenmerkt omdat er geen sprake is van vervolging vanwege bijvoorbeeld ras of geloof, foltering of onmenselijke behandeling. Asielzoekers uit deze veilige landen mogen niet in ons land blijven.

Er waren 18.170 eerste asielaanvragen, 1660 herhaalde aanvragen en 11.810 nareizigers.

Opvanglocaties

Er is nog steeds een overschot aan opvangplekken doordat er minder asielzoekers binnenkomen. Door de lagere asielinstroom van afgelopen jaar zijn noodopvanglocaties gesloten en contracten niet verlengd.

 

Meer op rtlnieuws.nl
Overlast van asielzoekers in 14 gemeenten

Topnieuws