Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 februari 2017 07:19

‘Laat ouderen in verpleeghuizen hun spaargeld houden’

Ouderen met spaargeld die in een verpleeghuis terechtkomen, mogen hun gespaarde vermogen voortaan houden. Dat wil een Kamermeerderheid van D66, VVD, SP en PVV regelen.

Dat meldt het AD. Nu is het nog zo dat ouderen die worden opgenomen in een verpleeghuis, daar zelf een bijdrage voor moeten betalen. Dat bedrag is gebaseerd op hun inkomsten en eigen vermogen. Ook de waarde van een eigen huis wordt in de berekeningen meegenomen.

Mensen met veel spaargeld of een eigen huis moeten daardoor meer betalen dan ouderen die minder geld gespaard hebben en geen eigen huis hebben.

Soms meer dan 2000 euro per maand

De hoogte van die eigen bijdrage kan flink oplopen, soms zelfs meer dan 2000 euro per maand.

ZIE OOK: Rutte wil 2 miljard euro voor verpleeghuizen, maar belooft niets

Dat is onrechtvaardig, zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp tegen het AD. "Ouderen die hun hele leven spaarzaam zijn geweest, krijgen nu een boete voor hun kiezen; zij zijn gemiddeld 235 euro per maand meer kwijt dan een buurman die al zijn geld heeft verbrast."

Veel klachten

Sinds 2013 moeten ouderen die worden opgenomen in een verpleeghuis een eigen bijdrage betalen die is gebaseerd op inkomen en vermogen. Al meteen na invoering van de maatregel ontstond er protest en volgens de ouderenbond ANBO regent het nog steeds klachten. Zij zijn dan ook blij met dit voorstel, maar vinden wel dat als het plan doorgaat, ook de ouderen met een hoog inkomen ook moeten worden gecompenseerd.

Topnieuws