Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 april 2018 17:50

'Kans op baan klein bij creatieve mbo-opleiding'

Creatieve mbo-opleidingen, zoals artiest en desktop publishing, zijn populair maar de kans op een baan is minimaal. Daarom moeten deze opleidingen volgens een speciale commissie verdwijnen. De minister wil de scholen eerst nog een kans geven, maar de VVD eist actie: 'schrap opleidingen als ze tot niets leiden.'

Creatieve opleidingen als 'artiest', 'kledingontwerper' of 'desktop publishing' (opmaker van boeken) zijn volgens de speciale Commissie Macrodoelmatigheid MBO populair, maar er is bijna geen droog brood mee te verdienen. Daarom zouden instellingen beter met dit soort opleidingen kunnen stoppen of het aantal leerlingen fors moeten terugbrengen, luidt het advies van de toezichthouder. 

Leuk, maar geen werk

Devi Heesbeen deed de 4-jarige mbo-opleiding 'artiest' op het ROC Nova College. Ze herkent dat het moeilijk is een baan te vinden. "Ik wist niet zo goed wat ik wilde worden. Deze studie leek me leuk en ik wilde graag iets creatiefs doen." Het was een heel leuke opleiding, vindt ze. "Ik heb leren schrijven, op het podium gestaan en geleerd om tegen deadlines te werken. De mensen waren ook superleuk."

Maar een baan vinden, lukte niet. "Ik ben nu een airbnb aan het opzetten en werk in een kroeg in Amsterdam. Eigenlijk zijn al mijn klasgenoten iets anders gaan doen."

Devi deed de mbo-opleiding tot artiest. 

Steeds meer creatieve opleidingen

Sinds 2005 is het aantal studenten dat kiest voor een creatieve opleiding met 65 procent gestegen. Dat komt omdat steeds meer mbo-instellingen deze opleidingen zijn gaan aanbieden. Bijna 60.000 studenten volgen een dergelijke studie. Geen enkele andere studierichting in het mbo is zo hard gegroeid. Het aantal banen in de creatieve industrie steeg in dezelfde periode met 2,3 procent.

De opleiding 'artiesten' groeide in de periode van 2005 tot en met 2016 van 400 naar 3.000 studenten. Het aantal instellingen dat de opleiding aanbiedt van 8 naar 20. "Veel studenten van deze opleiding zullen dromen van ‘grote podia’ en van succes hebben. De werkelijkheid is dat dit slechts bij uitzondering voor enkele individuen is weggelegd", concludeert de commissie.

De mbo-opleiding 'specialist mode/maatkleding' doen momenteel 1300 studenten. De commissie oordeelt dat ook bij deze opleiding de positie van de werkenden op de arbeidsmarkt, ruim een jaar na schoolverlaten, 'zeer kwetsbaar' is.

VVD: 'Schrap opleidingen als ze tot niets leiden'

Het onderzoek werd in opdracht van het ministerie uitgevoerd. Minister Van Engelshoven (D66) wil nog niet de stekker uit deze opleidingen trekken. Haar woordvoerder laat weten dat de scholen nu aan zet zijn. "Zij kunnen een verbeterplan maken om het arbeidsperspectief te verbeteren."  De woordvoerder vervolgt: "We gaan de scholen scherp in de gaten houden. Als er geen verbetering plaatsvindt, heeft de minister de bevoegdheid om de subsidie voor een opleiding stil te zetten."

VVD-kamerlid Zohair el Yassini  vindt dat dit advies 'serieus genomen moet worden.' "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we studenten letterlijk dansend richting het UWV sturen", laat El Yassini weten. "Om onderwijs en arbeidsmarkt goed op elkaar te laten aansluiten moeten we daarom keuzes durven maken opleidingen te schrappen als deze tot niets leiden."

'Jammer'

Mbo-student Devi zal het toch wel jammer vinden als haar opleiding er niet meer zou zijn. Ook al heeft ze geen werk als artiest kunnen vinden, spijt van haar studiekeuze heeft ze niet gehad. "Ik heb er vooral persoonlijk veel aan gehad. Door de studie heb ik me persoonlijk echt meer ontwikkeld. Ik zou het toch jammer vinden als mijn opleiding definitief verdwijnen."

Meer op rtlnieuws.nl
MBO'ers naast schoolgeld honderden euro's extra kwijt aan opleiding

 

Topnieuws