We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 mei 2017 21:34

'Kabinet mét PVV, die optie kun je uitsluiten'

Informateur Edith Schippers heeft een pauze ingelast, zodat de partijleiders kunnen nadenken hoe het verder moet met de formatie. "Een ding is duidelijk", zegt politiek commentator Frits Wester. "Aan de oproep van PVV-leider Geert Wilders aan de VVD om de blokkade tegen hem op te heffen, zal geen gehoor gegeven worden."

Sinds de formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn vastgelopen, lijkt de formatie in een impasse te zijn gekomen. "Dan kijk je naar het plaatje zoals het nu voorligt", zegt Wester. "De SP wil niet met de VVD, D66 wil niet samenwerken met de ChristenUnie, Partij van de Arbeid wil helemaal niks. Wat voor varianten blijven er dan over? Een minderheidskabinet?"

'Voorkeur voor meerderheidskabinet'

Maar dat laatste ziet VVD-leider Rutte niet zitten. "Wat mij betreft heeft de grote voorkeur een meerderheidskabinet. Ik wil echt niet nadenken over dat soort varianten", zegt de demissionaire premier. Hij vindt het goed dat Schippers even het gas loslaat

Maar er zal toch iets moeten gebeuren, zegt Wester. "Eén van de partijen zal over de eigen schaduw heen moeten springen. Misschien dat de SP de blokkade wil opheffen richting de VVD. Er moet geregeerd worden. We hebben minimaal vier partijen nodig. Dit is een unicum."

 

Een kabinet met PVV lijkt hoe dan ook uitgesloten. Niet alleen de VVD wil niet met de partij van Wilders. "Ook het CDA en D66 hebben geen trek in regeren met de PVV. Die optie kun je sowieso uitsluiten."

Topnieuws