We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 mei 2017 10:45

Informateur Schippers last pauze in: 'Eerst even nadenken'

Informateur Edith Schippers doet een oproep aan alle partijen in de Tweede Kamer: denk nog eens na over wat jullie willen in de formatie. Ze heeft daarom een 'moment van reflectie' ingelast. Ze wil maandag verder gaan met verkennende gesprekken

Informateur Schippers gaf een korte verklaring over hoe het nu verder gaat met de formatie. De verkennende gesprekken voor de nieuwe ronde van de formatie zitten op dit moment in een impasse. Als alle partijen aan hun wensen vasthouden, is er geen één combinatie mogelijk.  

'Even ruimte geven' 

Zelf wil Schippers het nog geen 'impasse' noemen. Ze benadrukte dat de tweede ronde van de formatie pas anderhalve dag bezig is. Ze erkende dat minstens één van partijleiders de wensen zal moeten bijstellen. "Uiteindelijk moet er ergens beweging komen. Maar we zijn nu anderhalve dag op weg. Dus we moeten partijen even de ruimte geven om na te denken."

Schippers heeft er nog vertrouwen in dat het lukt om volgende week met een nieuwe ploeg aan de formatietafel te zitten. "Dit gaat zich ook zeker regelen, zoals het altijd is goedgekomen." 

Schippers wil vaart maken

Schippers werd woensdag opnieuw als informateur aangewezen door de Tweede Kamer. Amper twee uur later begon met verkennende gesprekken. De partijleiders helpen haar voorlopig nog niet om de vaart erin te houden. VVD, CDA en D66 zijn na het mislukken van de onderhandelingen met GroenLinks op zoek naar een vierde partij. Wie moet dat worden?

De partijen zeggen alle drie om tafel te willen met PvdA en SP. Probleem is dat die partijen allebei inmiddels vaak herhaald hebben dat ze dat niet willen. VVD en CDA willen ook wel om tafel met de ChristenUnie. Deze partij staat daarvoor open, maar D66-leider Alexander Pechtold blokkeert die optie vooralsnog.

Ook andere opties geblokkeerd

Andere opties waren eerder ook al geblokkeerd. PVV-leider Wilders herhaalde bij Schippers dat zijn partij graag wil meedoen aan de nieuwe onderhandelingen. VVD en CDA willen dat niet. Dat hebben ze voor en na de verkiezingen al vaak gezegd en herhaalden ze deze week nog eens. De SP wil graag een centrumlinks kabinet. Deze optie is deze week nog eens een keer door CDA-leider Buma van tafel geveegd. 

Schippers nodigde gisteren Pechtold, Buma en SP-leider Roemer uit voor een tweede gesprek. Vooralsnog hebben de partijen hun wensen niet aangepast. Buma zei na afloop dat er nu een impasse dreigt in de formatie. Schippers besloot vandaag een 'moment van reflectie in te lassen'.

Zo lang iedereen koppig blijft, zitten de gesprekken vast, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws