Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

23 februari 2017 21:00

Imam Hassan: 'DENK-leider spreekt onzin, maar er zijn wel problemen'

Imam Hassan: 'DENK-leider spreekt onzin, maar er zijn wel problemen'
Geestelijk verzorger Hassan en DENK-leider Kuzu.

DENK-leider Kuzu beweert dat de stekker er bij allochtone ouderen sneller wordt uitgetrokken. "Maar daar heb ik nog nooit van gehoord", zegt geestelijk verzorger en imam Hassan Bakir. "Communicatieproblemen met artsen zijn er wel."

Hassan Bakir staat Marokkaanse en Turkse families bij die afscheid moeten nemen van hun geliefden in het ziekenhuis. "Ik ben er absoluut van overtuigd dat artsen hun best doen. En dat vanuit medische redenen een behandeling wordt gestaakt. Daar heeft religie of achtergrond niets mee te maken."

Dat DENK-leider Kuzu beweert dat de stekker er sneller uitgetrokken wordt bij allochtone ouderen herkent de geestelijke begeleider en imam niet. "Ik heb dat ook nog nooit gehoord."

Wel communicatieproblemen

Wat Bakir wél ziet, zijn grote communicatieproblemen tussen artsen en familieleden. Dat heeft vooral te maken met culturele verschillen. "Sommige moslims snappen het verschil tussen 'een behandeling beëindigen' en euthanasie niet. Daarbij komt dat Nederland bekend staat als een vrij land. Dat zorgt voor vooroordelen: bijvoorbeeld dat er te makkelijk wordt omgegaan met de dood."

En er is nog iets. Veel moslims geloven, net als gereformeerden en hervormden, dat het lot van leven of dood in handen ligt van Allah (of God) en dat een arts daar dus niet over kan oordelen. Bakir: "Hier komt het communicatieprobleem om de hoek kijken. Om een voorbeeld te noemen: Een arts in Marokko zegt als de behandeling stilgelegd wordt: 'Er is geen hoop meer, de artsen hebben hun best gedaan, Het lot ligt nu in de handen van Allah. In Nederlandse ziekenhuizen gebeurt die toevoeging niet."

Volgens Bakir komt dan zijn taak. "Ik praat verder met de familie."

Verschillen 

Erwin Kompanje is klinisch ethicus bij het Erasmus MC in Rotterdam en erkent dat er soms verschillen zijn tussen allochtone en autochtone families. Volgens hem accepteren de meeste mensen het besluit van de artsen. Zodra hij problemen aan ziet komen, haalt hij er een imam of andere geestelijke begeleider bij.

"Hoe sterker de band met de persoon die op sterven ligt, hoe harder de mededeling aankomt dat de behandeling wordt gestaakt. Bij sommige culturen is de familieband sterker. En hoe sterker de band, des te heftiger het afscheid en de emoties. Nederlanders zijn doorgaans wat nuchterder dan bijvoorbeeld Marokkanen of Hindoestanen."

Zo werd Kompanje weleens bedreigd door een Hindoestaanse familie die niet wilde dat de beademing werd gestopt. "Ze vonden het geen goed moment om dood te gaan. De sfeer werd onaangenaam. Maar dat komt vaker voor. Zowel bij allochtone als autochtone families."

'Zeer schadelijk'

Kompanje is duidelijk over de uitspraak van DENK-leider Kuzu. "Artsen worden nu als een soort racisten neergezet. Zeer schadelijk."

De arts benadrukt dat er absoluut geen onderscheid gemaakt wordt tussen achtergronden van patiënten. "'Behandelingen worden gestaakt op basis van puur medische criteria. We staken een behandeling pas als de situatie uitzichtloos wordt. Dat wordt besloten door het medisch team. De familie wordt daar over ingelicht. Als er taalproblemen zijn, zij er tolken beschikbaar om te helpen bij communicatie."

Nog even wachten

Volgens Kompanje kan de familie niet tegen het besluit van artsen ingaan. "Als artsen besluiten een behandeling te staken, dan gebeurt dat. In overleg met de familie kan nog wel overlegd worden om daar bijvoorbeeld nog even mee te wachten. Maximaal 24 uur. Als er bijvoorbeeld nog een broer moet overkomen."

Meer op rtlnieuws.nl
Kritiek op uitspraak DENK: 'onzin dat artsen allochtonen eerder laten sterven'

Topnieuws