Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 oktober 2017 15:12

Geschokte reacties na oproep 'Nederlandse militairen te vermoorden'

Geschokte reacties na oproep 'Nederlandse militairen te vermoorden'
Clyde van Putten.

"Het is heel wrang dit. Ongelooflijk ook. Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt." Minister Ronald Plasterk is geschokt door de uitspraken van een Caribisch politicus die oproept om Nederlandse militairen te vermoorden en verbranden.

De uitspraak werd gedaan door Clyde van Putten, partijleider van de PLP op het Nederlandse eiland Sint Eustatius. Hij zegt in een speech (video: zie onder) dat de Nederlandse minister voorbereid moet zijn als de Nederlandse militairen op zijn eiland zullen komen. "Ze zullen worden vermoord en verbrand in de straten van Sint Eustatius." 

Aangifte 

Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) hoorde vanochtend over de uitspraken, zegt hij tegen RTL Nieuws. Plasterk: "Ik heb besloten aangifte te gaan doen. Dit is een zaak van politie en Openbaar Ministerie. Dit is oproepen tot geweld. Hier moeten politie en Openbaar Ministerie naar kijken."

Van Putten strijdt al langer voor meer zelfstandigheid voor Sint Eustatius. Waarom hij nu zover gaat? Plasterk heeft geen idee. "Ik ben niet zijn psychiater. Maar hier zit duidelijk een draadje los. Het is ook heel erg wrang dit. Nederlandse militairen hebben zich het snotje gewerkt de afgelopen maanden, ook op Sint Eustatius."

'Hard aanpakken'

De SP heeft al Kamervragen ingediend. Ook andere Kamerleden zijn woedend. André Bosman van de VVD stelt: "Hard aanpakken die Clyde van Putten. Onze militairen bedreigen met de dood is volstrekt onaanvaardbaar."

Topnieuws