Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

04 oktober 2017 10:50

Frits Wester: terugkeer Hennis in nieuw kabinet zullen weinig mensen begrijpen

Met een terugkeer van de gisteravond afgetreden Jeanine Hennis in het nieuwe kabinet is staatsrechtelijk niets mis, maar veel mensen zullen het niet begrijpen. Dat zegt politiek commentator Frits Wester over de opgestapte minister van Defensie.

Hennis zag gisteravond geen andere mogelijkheid dan te vertrekken na een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over een incident in Mali met een mortiergranaat waarbij twee militairen om het leven kwamen en een militair zwaargewond raakte. Defensie was, oordeelde de Onderzoeksraad, 'ernstig tekort geschoten' in de veiligheid voor zijn militairen.

Hennis trad af na het debat in de Tweede Kamer over het rapport. Ook de hoogste militair van Defensie, Tom Middendorp, stapte gisteravond op naar aanleiding van het dodelijk incident.

Het aftreden van Hennis komt op het moment dat er wordt onderhandeld over een nieuw kabinet. In de Haagse wandelgangen werd Hennis genoemd als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken in het volgende kabinet. Dat lijkt nu onzekerder te worden.

Worsteling bij de VVD

"Staatsrechtelijk staat haar niets in de weg om weer minister te worden", zegt commentator Wester. "Dat zagen we bij Donner die terugtrad na de Schipholbrand en weer twee keer terugkwam als minister. Maar daar zat wel meer tijd tussen." De verwachting is dat het nieuwe kabinet over enkele weken zal aantreden.

ZIE OOK: Een carrière na de politiek: 'Met een groot netwerk kom je er wel'

"Het probleem van Hennis is dat ze is afgetreden slechts een paar weken voordat het nieuwe kabinet op het bordes staat. Bij de VVD worstelen ze daarmee."

Dijkhoff neemt waar

Vanochtend werd bekend dat staatssecretaris van Veiligheid Klaas Dijkhoff de taken van de minister van Defensie tijdelijk waarneemt. "Hij doet dat nog twee weken. Dat kan hij er prima bij doen."

Of het daardoor waarschijnlijk is dat Dijkhoff in het nieuwe kabinet ook minister van Defensie wordt, is nog moeilijk te zeggen. "Dijkhoff wordt ook genoemd als nieuwe fractievoorzitter. En anders kan hij een mooie post krijgen in het kabinet."

Video: Minister Hennis treedt af:

Topnieuws