Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

26 mei 2017 10:31

Formatie helemaal vast, Schippers probeert oplossing te vinden

De vorming van een nieuw kabinet zit muurvast, en vandaag wordt een poging ondernomen om daar iets aan te veranderen. Informateur Edith Schippers is een nieuwe ronde gesprekken begonnen met politiek leiders.

Volgens Schippers stuiten alle mogelijke meerderheidscoalities op bezwaren van minimaal één partij. Ze waarschuwde de partijleiders gisteren dat als zij zich niet bereid tonen tot compromissen, een minderheidskabinet de enige optie is die overblijft.

"Met deze oproep, benadrukt ze dat de formatie muur- en muurvast zit", zegt politiek commentator Frits Wester. "Overigens zou ook een minderheidskabinet geen ramp zijn voor het land. Dat zou gezien de enorme versnippering best wel eens kunnen werken. Het kabinet moet dan op zoek naar wisselende meerderheden en oppositiepartijen kunnen dan echt een rol spelen. Dat is misschien niet ideaal, maar brengt het echte debat wel terug naar de Kamer."

'Kom uit comfortzone'

De informateur gaf de fractievoorzitters de boodschap om niet alleen te vertellen wat ze niet willen. "Kijk niet alleen naar de ander. Kom uit je comfortzone. En laat zien wat je zelf bereid bent te doen."

Ze spreekt vandaag onder meer Henk Krol (50PLUS), Geert Wilders (PVV), Jesse Klaver (GroenLinks), Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66).

De meeste steun

Krol komt met een plan om de formatie uit het slop te trekken. Hij wil dat iedere fractieleider zijn eigen regeerakkoord schrijft, liet Krol weten bij binnenkomst. Wie de meeste steun krijgt, mag een kabinet gaan vormen.

Anderhalve week geleden strandden de formatiebesprekingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Daardoor ontstond een probleem: er waren nog drie logische partijen over voor VVD, CDA en D66 om aan een meerderheid te komen: PvdA, ChristenUnie en SP. Maar PvdA en SP willen niet aanschuiven aan de formatietafel, en ChristenUnie en D66 constateerden dinsdag dat gesprek tussen hen zinloos zouden zijn.

Video: zo werkt de formatie:

Meer op rtlnieuws.nl:
Chaos bij formatie: 'Wat dachten ze? Dat we gezellig zouden gaan zingen?'

Topnieuws