Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 18:05

Financiële problemen PvdA stapelen zich op

Bij de PvdA zijn door de invoering van een nieuw boekhoudsysteem problemen ontstaan met de inning van contributie. Bij tal van leden is de contributie niet afgeschreven. Ook de extra bijdrage die PvdA-politici aan de partij afstaan is in een aantal gevallen niet geïnd.

De invoering van het nieuwe administratiesysteem gaat 'met horten en stoten', zo geeft een woordvoerder toe. PvdA-leden bij wie de contributie niet is afgeschreven, hebben een brief gekregen over de problemen. Degenen die veel betalen zijn telefonisch op de hoogte gesteld. De PvdA wil niet zeggen hoe groot het probleem precies is.  

Slecht moment

De financiële problemen komen op een slecht moment. De PvdA moet alle zeilen al bijzetten om niet in het rood te belanden. Door de historische verkiezingsnederlaag gaat de rijksbijdrage vanaf 1 juli al fors omlaag. Dat scheelt de partij bijna 1,5 miljoen euro.

Het lagere zetelaantal werkt ook indirect door in de financiën van de partij. Kamerleden storten jaarlijks zo’n 5000 euro per persoon in de partijkas, zo blijkt uit eerdere jaarverslagen. Het verlies van 29 zetels in de Tweede Kamer betekent dus ook een tweede financiële strop van zo’n 150.000 euro per jaar.

Tientallen medewerkers verliezen baan

Door de teruglopende financiën moet de PvdA fors reorganiseren. Tientallen medewerkers in de Tweede Kamer en op het partijbureau raken hun baan kwijt. Om te zorgen dat dit netjes gebeurt, had afzwaaiend partijvoorzitter Spekman gevraagd tot oktober te mogen blijven. "Ik wil geen bende achterlaten," zei hij op een ledenraad in maart. Na de zomer kiezen de PvdA-leden zijn opvolger.

De nieuwe partijvoorzitter wacht de moeilijke taak om de PvdA uit het dal te trekken. PvdA-prominent Paul Depla komt morgen met een eerste evaluatie over waar het is mis gegaan en wat er moet gebeuren om de PvdA er weer bovenop te helpen.

Onbetaalde voorzitter

Een makkelijke weg naar boven is er niet na het historische verlies. Bovendien verschillen de meningen over wat de koers moet zijn. Na de dramatische verkiezingsuitslag riep een meerderheid van de PvdA-leden het partijbestuur op om niet te gaan regeren. Maar er gaan nu ook steeds meer stemmen op om wel aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.

De PvdA heeft overwogen om na het zware verkiezingsverlies een onbetaalde functie te maken van het partijvoorzitterschap. Een partij van negen zetels in de Tweede Kamer zou volgens sommigen geen fulltime voorzitter meer nodig hebben. Toch wil het dagelijks bestuur van de PvdA dat het partijvoorzitterschap een betaalde baan blijft.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws