Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 september 2017 11:27

EU wil uitbreiding en open grenzen met Bulgarije en Roemenië

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker roept op om Roemenië en Bulgarije zo snel mogelijk toe te laten in de Schengenzone, waar mensen vrij kunnen reizen. Ook verwacht de Luxemburger dat de Unie nog niet is uitgegroeid.

Dat bleek tijdens de Staat van de Unie-toespraak die ruim een uur in beslag nam. Tijdens de jaarlijkse speech worden de successen van het afgelopen jaar belicht en de toekomstplannen gepresenteerd.

Open grenzen

"Als we de externe grenzen willen beschermen, moeten we Bulgarije en Roemenië direct toelaten tot de Schengenzone", zei Juncker.

Op dit moment kunnen burgers uit die landen nog niet zonder belemmeringen aan de grens de EU in, mede omdat Nederland zich hiertegen heeft verzet. De Nederlandse regering maakt zich zorgen over de corruptie en georganiseerde misdaad in de landen.

Groeien

Ook is de Unie nog niet uitgegroeid, denkt Juncker. Hij verwacht dat de samenwerking over een aantal jaar weer meer dan 27 leden kent. Voor het gemak worden de Britten al niet meer meegeteld, blijkbaar.

Onder andere Servië, Macedonië en Turkije staan nog in de wachtkamer. Voor laatstgenoemde is trouwens weinig hoop, benadrukte de voorzitter van de Commissie.

Turkije kansloos

"Kandidaten moeten de rechtsstaat, rechtvaardigheid en fundamentele rechten de hoogste prioriteit geven. Dit sluit lidmaatschap van Turkije binnen afzienbare termijn uit", aldus Juncker.

Hij wees het vastzetten van journalisten en de inperkingen van de vrijheden in het land. Ook riep hij de Turken op om te stoppen met Europese leiders nazi's te noemen. "Soms krijg ik het gevoel dat Turkije met opzet blokkades opwerpt zodat het Europa de schuld kan geven van het vastlopen van de gesprekken."

'Europa is geen fort'

De Europese Commissie is trots op de 'solidaire' EU die met 720.000 vluchtelingen meer mensen opving vorig jaar dan 'Canada, Australië en de VS bij elkaar'. "In tegenstelling tot wat sommigen zeggen, is Europa geen fort en dan moet het nooit worden", zei Juncker.

Hij zei er wel bij dat er veel meer illegale migranten moeten worden teruggestuurd naar het land van herkomst, zodat echte vluchtelingen opgevangen kunnen worden.

Europese arbeidsinspectie

Om oneerlijke werkomstandigheden tegen te gaan, komt er een nieuw op te richten Europese arbeidsinspectie. Die moet erop toezien dat de regels van de interne markt worden nageleefd. Volgens Juncker is het 'absurd' dat er wel een bankenautoriteit is, maar geen arbeidsautoriteit. "We gaan er een oprichten."

Ook haalde Juncker het plan aan dat ervoor moet zorgen dat werknemers voor hetzelfde werk op dezelfde plek, hetzelfde loon moeten krijgen. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat een Poolse chauffeur die in Nederland voor een Nederlands bedrijf rijdt, het Nederlandse loon moet krijgen.

Topnieuws