We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

02 december 2016 12:33

Dijkhoff: 'Aso-asielzoekers moeten zo snel mogelijk het land uit'

"Asielzoekers die zich misdragen worden zo snel mogelijk het land uitgezet. We zijn daar al keihard mee bezig." Dat zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff in een reactie op het bericht dat medewerkers van azc's zich niet veilig voelen door criminele asielzoekers.

De asielzoekers komen met name uit Marokko en Algerije. Ze zouden stelen, drugs gebruiken en drinken. Vooral vrouwelijke azc-medewerkers zouden zich niet meer veilig voelen, zegt een van de medewerkers in de Gelderlander.

Meerdere veroordelingen

Dijkhoff: "Dit is ernstig, maar we zijn al bezig om kansloze asielzoekers keihard aan te pakken. Asielzoekers die zich ernstig misdragen, worden zo snel mogelijk opgepakt, afgewezen, vastgezet en het land uitgestuurd." Asielzoekers die zich niet gedragen, kunnen worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Als ze mee willen werken, is dat zo te regelen, maar het is lastiger als ze tegenwerken. 

Meer op rtlnieuws.nl: Personeel COA: kansloze asielzoekers maken opvang onveilig

Asielzoekers die ernstige overlast veroorzaken, worden al met voorrang behandeld door rechtbanken.

Veroordeeld

Dijkhoff heeft de Tweede Kamer daar twee weken geleden over ge├»nformeerd. Er zijn al meerdere asielzoekers met succes veroordeeld. "Deze mensen krijgen een inreisverbod en komen het land niet meer in."

Er zijn volgens de staatssecretaris honderden mensen die geen recht hebben op asiel. "Dat zijn niet allemaal mensen die overlast veroorzaken." Hoeveel aso-asielzoekers er zijn, is niet duidelijk. 

Topnieuws