Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 augustus 2017 13:23

Diepe crisis bij zorgorganisatie Careyn: Tientallen verpleeghuizen in gevaar

Het voortbestaan van Careyn, een van de grootste verpleegorganisaties van ons land, is ernstig in gevaar. De organisatie staat miljoenen in het rood; verpleeghuizen zijn doodsbenauwd voor de inspectie die controles gaat uitvoeren.

De organisatie bestaat uit 29 verpleeghuizen in Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland. De zorginstelling heeft nog een maand om de bank en de inspectie te overtuigen dat ze levensvatbaar is, meldt het AD. 

Volgens uitvoerig onderzoek van de krant staat de organisatie met miljoenen euro's in het rood. 

Grote problemen

Vooral met de verpleeghuistak zijn er grote problemen. Het bedrijf heeft opvallend veel zieken en kampt daardoor met een groot tekort aan personeel.  Ook is er van alles mis met de cliëntendossiers en werden fouten niet altijd gemeld. Vorig jaar kwamen de 29 verpleeghuizen van Careyn op de zwarte lijst van de inspectie. Het oordeel was keihard: het bestuur en de zorg was een chaos.

De instelling had negen maanden de tijd om verbeteringen door te voeren. Daarvoor werd een speciaal interventieteam ingezet dat toezicht moet houden, een zware maatregel. Maar Careyn raakte alleen maar dieper in de problemen. "Het is een ziek bedrijf en we zijn nog lang niet beter", zegt bestuursvoorzitter Marco Meerdink tegen de krant.


Staatssecretaris Van Rijn.

Kamervragen

Daardoor is volgens het AD de werkcultuur verziekt. Op 1 september doet de Inspectie uitspraak over de toekomst van Careyn. De SP heeft al aangekondigd Kamervragen te stellen aan staatssecretaris Martin van Rijn. Die trok onlangs nog geld uit voor noodlijdende verpleeghuizen. Zo kreeg Careyn bijna 8 miljoen euro. Niet genoeg; aangezien het zorgbedrijf nog altijd diep in het rood staat.

"Er zijn al jaren problemen met zorginstelling Careyn. Waarom wordt er niet ingegrepen? Ouderen en medewerkers zijn de dupe", stelt Lilian Marijnissen, Kamerlid van de SP.

Topnieuws