We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

24 februari 2017 14:57

Dienstplicht voortaan ook voor vrouwen

Als het aan het kabinet ligt, geldt de militaire dienstplicht vanaf volgend jaar ook voor vrouwen. Nu krijgen alleen jongens vanaf 17 jaar een brief dat zij dienstplichtig zijn.

Omdat de dienstplicht sinds 1997 is opgeschort, heeft de voorgenomen wetswijziging geen grote gevolgen. Zolang de veiligheidssituatie dat niet vereist, worden zowel mannen als vrouwen niet opgeroepen.

Tot dusver wilde het ministerie van Defensie vrouwen ontzien, omdat zij zouden kampen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert zijn vrouwen inmiddels vrijwel even hoog opgeleid als mannen en moet gelijke behandeling sowieso zwaarder wegen dan het compenseren van achterstanden.

In Europa geldt verder alleen in Noorwegen een dienstplicht voor vrouwen. 

Topnieuws