Jos Heymans

Hoe Poetin Nederland om de oren slaat

12 oktober 2013 07:28

Politiek verslaggever Jos Heymans over wat hem opvalt in de Nederlandse en Europese politiek.

Een paar weken terug. Frans Timmermans vertelt de Tweede Kamer hoe goed hij de Russen kent. Je moet ze voortdurend hard aanpakken, alleen dan heb je kans dat ze naar je luisteren. 

"Russen zijn snel beledigd als hun vermeend onrecht wordt aangedaan"

Timmermans heeft enig recht van spreken. Als zoon van een diplomaat brengt hij zijn jeugdjaren door in de voormalige Sovjet-Unie. Later keert hij terug naar Moskou als diplomaat op de Nederlandse ambassade. Hij kan dus weten hoe je met Russen moet omgaan. Maar dan zou je ook moeten beseffen hoe Russen reageren. Die zijn snel beledigd als hun vermeend onrecht wordt aangedaan. En slaan dan hard terug.

Dat hebben we gemerkt. De aanhouding van de Russische diplomaat in Scheveningen moet in het Kremlin met gejuich zijn ontvangen. Eindelijk een uitgelezen kans om die zeurende Hollanders in de tang te nemen. Want die ergerlijke bemoeienis, vooral over mensenrechten, hangt de Russen al decennialang de keel uit. Ooit liet Poetin, tijdens een onderonsje met Balkenende, alle diplomatieke beleefdheden varen. Of de premier nu eens wilde ophouden met dat gezeur over mensenrechten.

De Russische president is niet vergeten hoe hij een paar maanden geleden in Nederland is verwelkomd bij de opening van het Nederland-Ruslandjaar in Amsterdam. De burgemeester van Amsterdam liet verstek gaan vanwege de anti-homowet en op zijn route naar de feestelijke locatie werd Poetin geconfronteerd met betogers die hem via spandoeken en leuzen de huid vol scholden. En tijdens een persconferentie werd de president kritisch bevraagd over de behandeling van homoseksuelen.

Poetin slaat hard terug. In Rusland is iedereen gelijk, heeft iedereen stemrecht. En is het niet zo dat in het Nederlandse parlement een partij zit die vrouwen uitsluit van politieke functies? Dat zou in zijn land onmogelijk zijn. Au. Rutte glimlacht, maar het doet wel pijn aan zijn kaken.

"Wie als een loser achterblijft is Timmermans, de man die de Russen zo goed kent en weet hoe je ze keihard moet aanpakken"

In het Kremlin zijn ze er klaar mee. Het is tijd om die eigenwijze Nederlanders een lesje te leren. Het Greenpeace-schip – ook al zo’n symbool van irritante Hollandse bemoeizucht – wordt geënterd; de bemanning beschuldigd van piraterij. Maar Timmermans wijkt niet en dreigt met een stap naar het Internationaal Zeerechttribunaal.

Dat stelt Moskou niet op prijs. Het hekeloffensief wordt geïntensiveerd. De la met sanctiemogelijkheden tegen Nederland wordt helemaal opengetrokken als een Russische diplomaat zijn kinderen slaat en de politie daartegen optreedt.

Poetin gaat verbaal tekeer vanuit Bali, Zjirinowski roept op de ruiten van onze ambassade in te gooien, op het Greenpeace-schip worden plotseling drugs gevonden en een importverbod dreigt op tulpen (vanwege luizen) en op kaas (vol met bacteriën).

Nu wordt het Timmermans toch iets te heet onder de voeten. Geen kwaad woord over de Haagse politie. Prima werk gedaan hoor, daar niet van, maar jullie hebben wel de immuniteit van de diplomaat geschonden. Dus, ik moet wel nederig mijn excuses aanbieden. In het Kremlin hebben ze de fles wodka opengetrokken en met grote voldoening getoost op het diplomatieke succes. Die Hollanders zullen nu wel een toontje lager zingen.

Wie als een loser achterblijft is Timmermans, de man die de Russen zo goed kent en weet hoe je ze keihard moet aanpakken. Nou ja, dacht te weten. Eerst ruzie met Rusland, nu met zijn eigen bevolking. Timmermans’ toelichting op zijn Facebook-pagina, waar de minister van Buitenlandse Zaken zijn successen tot vervelens toe belicht, wordt niet gewaardeerd. Het 'schoothondje van Poetin' is nog zo’n beetje de meest vriendelijke bejegening.

Diplomatie, het zou Timmermans op het lijf geschreven moeten zijn. Maar Poetin deelde de eerste tikken uit en Timmermans treuzelde met reageren. Het was een beroerde week voor de minister; eentje om snel te vergeten. Eerst het CDA beschuldigen van het opsteken van een middelvinger, dan de Haagse politie te kakken zetten. Hoe onhandig kun je zijn.

Politiek columnist Jos Heymans over wat hem opvalt in de Haagse en Europese politiek.