Jos Heymans

Het smoesje van Timmermans

13 september 2014 06:00

Er is al dagenlang politieke opwinding omdat ons land niet is gevraagd mee te doen aan de internationale coalitie tegen terreurorganisatie IS. Dat begon vorige week vrijdag, toen VS-minister Kerry tijdens de NAVO-top in Wales vertelde dat hij met negen andere landen een deal had gesloten om IS te vernietigen. Dat ons land ontbrak, viel niemand op. Behalve dan de Nederlandse journalisten. Die bestookten Rutte, Timmermans en Hennis met vragen hoe dat kon. We zijn toch zo'n loyale bondgenoot van de VS?

De drie geplaagde bewindslieden wrongen zich in zulke ingewikkelde bochten, die zelfs voor Formule-1-coureurs niet te nemen zijn. Coalition of the willing? Dat is een beladen term uit het begin van deze eeuw, zei Rutte, waarmee hij het bestaan van zo'n coalitie - toch nadrukkelijk benoemd door Kerry op een ingelaste persconferentie - probeerde te ontkennen. “Wij praten ook mee hoor”, riepen Timmermans en Hennis in koor. "Ik heb zelfs al met Kerry gesproken." (Timmermans) "En ik met mijn Amerikaanse collega Hagel." (Hennis) Maar het antwoord op de vraag waarom we niet op het Amerikaanse lijstje staan, kwam er niet. Kon er ook niet komen, want ze wisten het zelf ook niet.

Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Terwijl ook de Kamer onrustig wordt en vindt dat Nederland op pijnlijke wijze door de Amerikanen gepasseerd is en gekrenkt in haar nationale trots, komt Timmermans met een onthutsende uitleg. Er is niks aan de hand. Het zaaltje waar de coalitielanden vergaderden, was te kleinAnders had Nederland óók wel aan tafel gezeten. 

"We zijn dus toch niet ingehaald door zo'n klein opdondertje als Denemarken dat wel met de grote jongens mag meepraten."

Pfff, hele geruststelling. We horen er gelukkig nog steeds bij. We zijn dus toch niet ingehaald door zo'n klein opdondertje als Denemarken dat wel met de grote jongens mag meepraten. Of is het misschien een haastig in elkaar geknutseld leugentje om bestwil? Om de emoties van de Kamer te temperen? Timmermans valt toch niet meer aan te pakken. Over een maand zit hij hoog en droog in Brussel, ver weg van het Haagse gezeur.

"Timmermans en Hennis hadden daar prima kunnen aanschuiven. Ruimtegebrek? Ammehoela."

Het knaagt,vooral ook door het lachje van Timmermans, als hij vertelt dat het zaaltje te klein is. Te klein? Ja, misschien voor het ego van Frans Timmermans. Ik was erbij in Wales, zag het enorme imposante gebouw waar de NAVO-top bijeen was. En daar zou, voor een paar uurtjes, niet een vergaderruimte te vinden zijn voor iets meer dan tien landen? Want dat is wat Timmermans beweert.

Gelukkig hebben we de foto's nog. Op internet vond ik een officiële afbeelding van de coalitiebijeenkomst. Gemaakt in opdracht van het Amerikaanse State Department. Kijkt u even mee?

Thumbnail

Het zaaltje oogt inderdaad niet al te groot. Elk land stuurde twee vertegenwoordigers: de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie. Aan de tafel moet dus ruimte zijn voor twintig man (ondersteunende ambtenaren zitten op de rij erachter). Maar er is méér plek. Links van de Poolse minister kunnen nog twee mensen aanschuiven, rechts van hem ook twee (de lege stoel is voor zijn landgenoot). Aan de overkant van de tafel zijn, aan beide kanten van twee onherkenbare bewindslieden, ook nog zeker vier lege plekken te zien. En rechts, aan de lange zijde, staan twee stoelen zonder bordje met de naam van een land erop; dus vrij.

Timmermans en Hennis hadden daar prima kunnen aanschuiven.

Ruimtegebrek? Ammehoela.

Of, zoals mijn collega Kees Berghuis opmerkt: "Meneer Timmermans, hoe lang heeft u nodig gehad om dit verhaal te construeren?"

Zes dagen.

@Jos Heymans

Politiek columnist Jos Heymans over wat hem opvalt in de Haagse en Europese politiek.