Jos Heymans

Wordt Timmermans wel of geen baasje?

03 oktober 2014 21:56

Algemeen wordt aangenomen dat Frans Timmermans de hoorzitting in het Europees Parlement glansrijk zal doorstaan. Dinsdag wordt onze minister van Buitenlandse Zaken in Brussel het vuur aan de schenen gelegd; het Parlement moet zijn benoeming tot Eurocommissaris goedkeuren. In Nederland maken wij ons geen zorgen. Timmermans is een kanjer; knappe jongen die het hem moeilijk kan maken. Kenmerkende Hollandse euforie die je ook ziet bij het WK voetbal: voordat de bal is afgetrapt, is Oranje al wereldkampioen.

"Kenmerkende Hollandse euforie die je ook ziet bij het WK voetbal: voordat de bal is afgetrapt, is Oranje al wereldkampioen."

Op zich moet Timmermans de vuurproef kunnen overleven. Met zijn kennis is niks mis, hij spreekt zijn talen en staat bekend als een volbloed Europeaan. Eigenschappen die in Brussel worden gewaardeerd. Maar er zitten ook nare kantjes aan de Limburger: lange tenen, snel geïrriteerd, verliest regelmatig zijn geduld en slaat om zich heen als hij door een politieke tegenstander wordt aangepakt. Want daar houdt Timmermans niet van; hij kan op venijnige wijze karaktermoord plegen op zijn tegenstander. Heel wat Kamerleden die het wagen om maar de geringste vorm van kritiek op de minister te spuien, kennen de uitbarstingen van Timmermans maar al te goed.

Donderdagavond nog meende Timmermans op non-verbale wijze zijn afkeuring te moeten laten blijken over de inbreng van Buma en Pechtold bij het IS-debat. Nee schudden, zichtbaar zuchten. Getergd vroeg Buma of de minister daarmee wilde ophouden. Hij was in discussie met de minister-president, niet met Timmermans; die had geen rol in het debat.

Een journalist die Timmermans onlangs vroeg naar het waarheidsgehalte van zijn verhaal dat het zaaltje in Wales te klein was om ook Nederland uit te nodigen voor de IS-coalitie, kreeg een sneer. Getergd:  "O, ik zie dat u weer uw uiterste best hebt gedaan een leuke vraag te verzinnen".

"Mensen op de kast jagen; Timmermans kan het als geen ander."

Mensen op de kast jagen; Timmermans kan het als geen ander. Het gedrag van Brusselse ambtenaren kwalificeert hij als 'de blindheid van mensen in de Brusselse bubbel'. Waar ze het lef vandaan halen om te gaan staken voor vijf procent loonsverhoging, terwijl ze al meer dan genoeg verdienen. Hij doet dat op hoge toon, vol verontwaardiging, niet de beste eigenschap van iemand die moet doorgaan voor een doorgewinterde diplomaat.

EU-voorzitter Van Rompuy, een en al vriendelijkheid, werd door Timmermans weggezet als een alleenheerser, als iemand die geen boodschap heeft aan kritiek uit de Europese bevolking. Ook noemde hij de Europese munt “een euro met gaten” omdat de rijke noordelijke landen de arme zuidelijke staten moet ondersteunen. Daar maak je geen vrienden mee in de mediterrane lidstaten, die dinsdag meebeslissen of Timmermans wel voldoende gekwalificeerd is als Eurocommissaris.

Het Europarlement is al die denigrerende opmerkingen niet vergeten. Timmermans zal eraan herinnerd worden; hij zal zich verbijten, zijn bloeddruk zal stijgen. Maar hij moet zich inhouden. Hij heeft wat te verliezen.

"Een advies aan de kandidaat-Eurocommissaris: pak je lange tenen goed in, gebruik het weekend om te oefenen in geduld bewaren en neem zo nodig een pilletje."

Het zal Timmermans al genoeg moeite kosten om steun te krijgen voor zijn bijzondere positie, zijn doorzettingsmacht om andere Eurocommissarissen te overrulen. Het parlement verzet zich fel tegen A- en B-commissarissen. Maar juist die doorzettingsmacht geeft cachet aan Timmermans positie; zonder die macht krijgt Nederland niet de zware post in Brussel waarvoor Rutte al meer dan een jaar heeft geijverd. Dan raakt niet alleen Timmermans maar ook de minister-president beschadigd.

Timmermans kan een geslaagde Eurocommissaris worden, als het hem lukt het Verenigd Koninkrijk binnen de EU te houden. Het is een onderdeel van zijn takenpakket, waarop hij uiteindelijk zal worden afgerekend. Nigel Farage, Europarlementariër en leider van UKIP dat streeft naar uittreding van het VK, zal Timmermans fileren. Farage is een volleerd debater, een zuiger, in staat om Timmermans uit de tent te lokken.

Een advies aan de kandidaat-Eurocommissaris: pak je lange tenen goed in, gebruik het weekend om te oefenen in geduld bewaren en neem zo nodig een pilletje. Dan heb je de baan!

Politiek columnist Jos Heymans over wat hem opvalt in de Haagse en Europese politiek.