Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 november 2017 13:07

CDA-leider Buma over kwestie MH17-nepgetuige: 'Omtzigt trekt het zich zeer aan'

CDA-leider Buma over kwestie MH17-nepgetuige: 'Omtzigt trekt het zich zeer aan'
Sybrand Buma: 'Eerst met fractie overleggen hoe nu verder'. Foto: Fons Lambie

CDA-leider Sybrand Buma heeft gereageerd op de misstap van Kamerlid Pieter Omtzigt. "Hij trekt het zich zeer aan en het is goed dat hij heeft aangegeven dat hij de fout toegeeft en betreurt. We gaan met de fractie bespreken hoe het verder moet."

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt kwam dit weekend onder vuur te liggen nadat NRC had gemeld dat hij in mei van dit jaar op een bijeenkomst over de MH17-ramp een Oekraïense nepgetuige heeft laten spreken voor een zaal vol nabestaanden. De man zou een tekst hebben uitgesproken die door Omtzigt was geschreven.

Onverstandig geweest

CDA-leider Sybrand Buma heeft nu gereageerd op de fout: "Omtzigt trekt het zich heel erg aan. Het is goed dat hij heeft laten weten dat hij dit zeer betreurt. Het versturen van de sms had hij niet moeten doen. Hij is onverstandig geweest over een kwetsbaar onderwerp."

Omtzigt zelf reageerde via een tweet: "Ik heb onzorgvuldig gehandeld in mijn gedrevenheid op dit dossier vragen te beantwoorden."

Pieter Omtzigt 

Hoe verder?

Hoe het nu verder moet met het Kamerlid? Buma: "Dat gaan we eerst met de fractie bespreken. Omtzigt heeft recht om zijn kant van het verhaal te doen. We moeten dat eerst bespreken." Volgens Buma is duidelijk dat Omtzigt maar één doel heeft:  'de waarheid rond MH17 boven tafel te krijgen'. 

Premier Mark Rutte laat weten dat het 'een zaak is van het CDA.' D66-leider Alexander Pechtold beaamt dat: 'En volgens mij zijn ze daar bij het CDA druk mee bezig."

Onhoudbaar aan het worden

Volgens politiek commentator Frits Wester 'wijst alles erop dat de positie van Pieter Omtzigt op het MH17-dossier onhoudbaar aan het worden is.'

Topnieuws