Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 juli 2017 17:58

Blok en Plasterk 'zomerkoningen' in Den Haag

Vanwege de formatie moest hij er even op wachten, maar vrijdag begint de vakantietijd ook voor Mark Rutte. Als de premier op vakantie gaat, wordt hij altijd vervangen. Dit jaar zijn ministers Stef Blok en Ronald Plasterk de 'zomerkoningen' van Den Haag.

In de maand juli komt de ministerraad normaal gesproken niet bijeen. Het is de tijd voor de bewindslieden om op zomervakantie te gaan. Rutte gaat dit jaar twee weken weg. De Rijksvoorlichtingsdienst maakt uit veiligheidsoverwegingen niet bekend waar hij heen gaat.  

Vervanging tijdens vakantie

De ministers worden tijdens hun vakantie altijd vervangen. Daarvoor bestaat een formele vervangingsregeling: de minister wordt in eerste instantie vervangen door de de staatssecretaris. Als de staatssecretaris er ook niet is, vervangt een andere minister de afwezige collega. Wie dat is, is per ministerie vastgelegd.  

Bij de minister-president is dat voor de vakantieperiode niet formeel vastgelegd. Er wordt in overleg een andere collega gekozen. De eerste periode wordt deze zomer voor rekening genomen door Blok, Plasterk doet de tweede periode. Zij treden op als plaatsvervanger. Als er iets op stel en sprong moet gebeuren, zijn ze het eerste aanspreekpunt.

De zomerkoningen van Den Haag

De vervangers worden wel de 'zomerkoningen' van Den Haag genoemd, zegt politiek commentator Frits Wester: "Maar dat moet je wel met een korreltje zout nemen. Meestal gaat het vooral om het openhouden van de winkel en misschien hier en daar een handtekening zetten. Er zijn wel uitzonderingen geweest. In de zomer van 1990 bijvoorbeeld. Minister Koos Andriessen moest toen als 'zomerkoning' echt even aan de bak. Irak viel ineens Koeweit binnen, en Andriessen moest toen de Nederlandse reactie coƶrdineren"

Zijn ambtenaren houden Rutte ook tijdens zijn vakantie constant op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen, benadrukt de RVD. Bij grote calamiteiten komt de premier terug van vakantie. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de MH17-ramp.

Video: de meest opmerkelijke momenten uit de formatie

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws