Prinsjesdagstukken gelekt

We gaan minder zorgpremie betalen dan verwacht

28 augustus 2015 19:43 Aangepast: 28 augustus 2015 21:21
Beeld © ANP

De zorgpremie stijgt volgend jaar met zo’n zeven euro per maand. Dat blijkt uit uitgelekte ramingen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De zorgpremie stijgt al jaren omdat kosten van de zorg ook omhoog blijven gaan. Maar het tempo waarin de premie stijgt neemt af. Zo ging het ministerie voor dit jaar nog uit van een premiestijging van 10 euro per maand.

Compensatie
Mensen met een kleine portemonnee worden gecompenseerd voor de hogere zorgpremie met een hogere zorgtoeslag. Voor de meeste mensen die er recht op hebben, stijgt de zorgtoeslag in 2016 met 67 euro. Het verplichte eigen risico van 375 euro blijft nagenoeg hetzelfde, en wordt alleen aangepast aan de stijgende prijzen.

De stijging van de zorgpremie in 2016 is alleen nog maar een raming. Verzekeraars bepalen uiteindelijk zelf de daadwerkelijke premie. Afgelopen jaren viel de premieverhoging regelmatig lager uit dan het ministerie dacht.

De begrotingsstukken voor Prinsjesdag zijn vandaag op straat komen te liggen. Onze Haagse redactie heeft de stukken al ingezien. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat mensen met een uitkering of een pensioen er allebei een heel klein beetje op vooruit gaan: met 0,2 procent.  

Opvallend
Dat is opvallend want twee weken geleden leek het er nog op dat mensen met een uitkering of een pensioen er op achteruit zouden gaan volgend jaar.  

Gisteren lekte al uit dat het kabinet het beleid zo had veranderd, dat geen enkele groep erop achteruitgaat. Dit betekent overigens niet dat niemand individueel erop achteruitgaat. Het gaat om doorsnee gezinnen: in elke groep gaat de helft van de mensen er meer op vooruit, en de helft juist minder.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Kabinet viert begrotingsfeestje'
​Prinsjesdagstukken gelekt: Toch kleine stijging koopkracht voor ouderen
Prinsjesdagstukken: Kijk wie volgend jaar het meeste overhoudt in de portemonnee

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore