Márcia en Gláucio mogen blijven

PvdA-prominent: Partij moet zorgen dat Gláucio en Márcia blijven

31 augustus 2015 14:15 Aangepast: 31 augustus 2015 15:24
De 13-jarige Gláucio Beeld © Hollandse Hoogte

Het prominente PvdA-lid Sander Terphuis vindt dat zijn partij zich tot het 'uiterste moet inspannen' om de 13-jarige Gláucio en 18-jarige Márcia in Nederland te houden.

Gláucio en Márcia werden vrijdagochtend in Gilze met hun ouders opgepakt om uitgezet te worden naar Angola. Het gezin woont al 15 jaar in Nederland. Volgens advocaat Corrien Ullersma is het de bedoeling het gezin aanstaande vrijdag het land uit te zetten. Kinderombudsman Marc Dullaert noemde dat gisteren 'onacceptabel'

De in Iran geboren Terphuis was de aanvoerder van het verzet binnen de PvdA tegen onder meer de strafbaarstelling van illegaliteit. Hij vindt dat de PvdA alles op alles moet zetten om te voorkomen dat Gláucio en Márcia uitgezet worden, zegt hij in een interview met onze Haagse redactie.  

1. Wat vindt u van de voorgenomen uitzetting van de 13-jarige Gláucio en 18-jarige Márcia?
"De voorgenomen uitzetting getuigt niet van veel beschaving en van respect voor rechten van kinderen. Ik vind: foute kinderen bestaan niet. Het gegeven dat de vader gezien wordt als een mogelijke oorlogsmisdager betekent niet dat de kinderen daar het slachtoffer van moeten worden. De vader is door Nederland nooit voor de rechter gebracht om te zien of hij echt schuldig is. Vandaag is het academisch jaar begonnen. Marcia had in de collegebanken moeten zitten en niet in een gesloten uitzetcentrum, zeker na 15 jaar verblijf. Gláucio is zelfs in Nederland geboren en kent Angola helemaal niet."

2. Wat vindt u dat de PvdA-fractie zou moeten doen?
"De PvdA-fractie moet zich tot het uiterste inspannen om de kinderen in Nederland te laten blijven. De PvdA staat voor kinderrechten en voor rechtvaardigheid, en moet dat ook laten zien. Als Kamerleden voerden Diederik Samsom en Hans Spekman actie voor een eerlijk kinderpardon. Waar zijn die tijden gebleven? Spekman voerde volop actie voor de Angolese jongen Mauro. Waarom voor die jongen uit Angola wel en niet voor deze Angolese kinderen? En Spekman riep onlangs de PvdA'ers op om veel meer activistisch politiek te bedrijven. Dan is dit toch het moment?"

3. U voerde als kritisch PvdA-lid actie tegen de strafbaarstelling illegaliteit. Doet u dat nu ook?
"Ik heb gisteren ook laten weten dat ik meedoe aan de protestactie vanavond. Een groot aantal leden heeft mij via mail en Twitter benaderd. Binnen de partij vinden meer mensen dat dit niet kan. Als PvdA moeten we knokken voor onze beginselen en idealen. Laten zien waar we voor staan als PvdA. Ik mag hopen dat de uitzetting aanstaande vrijdag niet doorgaat."

Menselijk maat zoek
Terphuis krijgt bijval van de Jonge Socialisten, de jongerenbeweging gelieerd aan de PvdA. Voorzitter Bart van Bruggen noemt het 'heel idioot om kinderen die hier hun hele leven hebben gewoon uit te zetten naar een land dat ze niet kennen'

"Het is het zoveelste voorbeeld dat de menselijk maat zoek is in het asielbeleid", zegt Van Bruggen tegen RTL Nieuws. De Kamerfractie van de PvdA wil niet reageren op de dreigende uitzetting omdat het om een individueel geval gaat. Maar dat argument veegt Van Bruggen van tafel. Hij wijst er op dat de PvdA dat in het verleden ook heeft gedaan, bijvoorbeeld toen het ging om de uitzetting van Mauro. "Kennelijk is er een verschil tussen wanneer je in de regering zit of niet."

RTL Nieuws
`