Militair loopt over naar IS

Oppositie geschokt door uitspraak Rutte over overgelopen sergeant

04 september 2015 18:51 Aangepast: 04 september 2015 19:03
Beeld © ANP

Oppositiepartijen D66, GroenLinks, SP en de ChristenUnie zijn geschokt door de uitspraak van premier Rutte over de luchtmachtsergeant die is overgelopen naar de terreurbeweging IS. Rutte ziet die liever sneuvelen dan terugkeren naar Nederland.

De premier zei eerder dit jaar al in het RTL-verkiezingsdebat dat hij Nederlandse jihadisten liever ziet sneuvelen dan terugkeren. Rutte beaamde vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat dit ook geldt voor de naar IS overgelopen militair. 

D66-leider Alexander Pechtold wil dat premier Rutte zich verantwoordt voor zijn uitspraak. Hij wil Rutte dinsdag naar de Kamer roepen.

Pechtold: "Weer zo’n populistische uitspraak van vlak voor verkiezingen waarop Rutte niet zonder gezichtsverlies kan terugkomen. Een minister-president moet nooit gemakzuchtig meegaan in de retoriek van de borreltafel, maar altijd vasthouden aan het principe dat in een rechtsstaat leidend is: deserteurs brengen we voor de krijgsraad en straffen we."

'Dit kan niet'
GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt de uitspraak van Rutte 'echt niet kunnen': "Ik vond het in het debat al ongehoord, maar nu vind ik het nog kwalijker. Hij zegt het nu niet meer als partijleider, maar in zijn hoedanigheid van premier. Dit kan echt niet." 

SP-leider Emile Roemer noemt de uitspraak 'een premier onwaardig': "In het RTL-debat sloeg Rutte al compleet de plank mis. Dat hij dit vandaag herhaalt is zeer ongehoord. Een premier onwaardig."

'Ongepast'
Ook ChristenUnie-voorman Arie Slob veroordeelt de uitspraak: "Dit is een zeer ongepaste reactie voor een minister-president."

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft geen problemen met de uitspraak van zijn partijgenoot: "Dat vonden wij toen en dat vinden wij nog steeds. Dus ook als het gaat om de uitgereisde sergeant als hij gaat vechten voor ISIS. Er is geen andere conclusie mogelijk."

Meer op rtlnieuws.nl:
Premier Rutte: liever dat overgelopen sergeant sneuvelt dan terugkeert

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`