Nederland

PVV wil uitleg over uitspraak Timmermans over antisemitisme

06 mei 2017 16:34
Beeld © EPA

De PVV wil dat premier Mark Rutte uitleg geeft over uitspraken van eurocommissaris Frans Timmermans aan het adres van de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Timmermans betichtte Orbán van antisemitisme, na diens negatieve kwalificatie van miljardair en weldoener George Soros. Hongarije eiste daarop het vertrek van Timmermans.

De PVV wil van Rutte weten of de Nederlandse regering het met 'deze ongekozen eurocraat' eens is of de uitspraken van Timmermans juist afkeurt.

'Amerikaanse speculant'

Timmermans deed zijn uitspraak nadat Orbán Soros een 'Amerikaanse speculant' had genoemd. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken zei daarop dat Hongarije in Europa het meest heeft gedaan tegen antisemitisme. "Zo hebben we een nationale herdenkingsdag geïntroduceerd voor de slachtoffers van de Holocaust en synagogen gerenoveerd. Niet alleen in Hongarije, maar ook over de grenzen. Verder hebben we het ontkennen van de Holocaust strafbaar gemaakt."

De door Soros gefinancierde Centraal Europese Universiteit in Boedapest wordt met sluiting bedreigd door een wet op het universitair onderwijs die onlangs is ingevoerd. De Europese Unie heeft Orbán een maand gegeven om de wet aan te passen, omdat die in strijd is met fundamentele Europese vrijheden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore