Nederland

Nederlandse politici blij met Macron, maar niet met zijn EU-plannen

08 mei 2017 15:36 Aangepast: 08 mei 2017 16:20
Beeld © AFP

Volop felicitaties voor de nieuwe Franse president, ook vanuit Nederland. Maar wat betekent de winst van Macron voor Nederland? De meeste partijen zijn positief, maar er zijn zorgen over de vergaande plannen van Macron met de Europese Unie, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

De meeste partijen in Nederland hoopten op de winst van Macron. Winst van Le Pen zou direct gevolgen hebben voor de stabiliteit van de euro en de Europese Unie. "Met Le Pen zou de Europese Unie worden ontmanteld", zegt VVD-kamerlid Anne Mulder. Na de winst van Macron verstuurden pro-EU-partijen als D66 en GroenLinks juichende persberichten.

Pro-Europese lente

"Er werd gesproken over een patriottische lente, maar het lijkt nu een pro-Europese lente te worden", zegt D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Met een optimistische en pro-Europese boodschap kun je de verkiezingen winnen", is de reactie van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

PVV-leider Wilders had juist gehoopt op winst van Le Pen. Hij wijst erop dat de Front National nog nooit zoveel stemmen kreeg en net als de PVV in Nederland de tweede partij is geworden. "We zijn nog maar net begonnen", twitterde Wilders.

Enorme opgave

Macron heeft aangekondigd dat hij de Franse economie wil hervormen. Die hervormingen zijn hoognodig, vinden partijen in ons land. "Als Frankrijk beter gaat draaien, hebben wij daar ook profijt van", zegt VVD-kamerlid Anne Mulder. Of het nou gaat om de Franse staatsschuld, de pensioenen of de hoge werkeloosheid: "Hem wacht een enorme opgave aan hervormingen. Het zal moeilijk genoeg worden", zegt CDA-kamerlid Pieter Omtzigt.
 
Als president Macron de Europese Unie gaat veranderen, heeft dat direct gevolgen voor Nederland. Zo wil hij intensieve defensiesamenwerking en een Europese minister van Financiën voor alle eurolanden, ook voor Nederland. Partijen als VVD en CDA staan huiverig tegenover de plannen van Macron voor de Europese Unie.

'Vlag nog niet uit'

"Ik wacht nog even voordat de vlag echt uitgaat", zegt CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. "Macron heeft enthousiast hervormingen aangekondigd, maar als hij een Europees leger of een Europees ministerie van Financiën wil, zijn dat niet de hervormingen waar wij aan dachten."

Premier Rutte ziet dat soort plannen van Macron niet zitten. "Er zitten in de standpunten van de nieuwe Franse president ook elementen die wij minder aantrekkelijk vinden." Zeker het plan van een Europese minister van Financiën stuit op verzet. "Zuid-Europa moet hervormen, dat bereik je niet met nieuwe instituties", zegt Rutte. "Je hebt geen Europese minister van Financiën nodig, maar een goede Franse minister", zegt VVD-kamerlid Mulder.

Frans-Duitse as

In Brussel wordt volop gespeculeerd over hernieuwde samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland. In het verleden werkten de toenmalige Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel als een tandem: 'Merkozy' werd die samenwerking genoemd. Keert dat nu terug? Macron zal snel zijn eerste bezoek aan Berlijn brengen.

Premier Rutte vindt niet dat Nederland aan de zijlijn staat. "Dat de nieuwe Franse president traditiegetrouw een bezoek brengt aan Berlijn, is alleen maar goed." Rutte benadrukt dat Nederland veel contact heeft Duitsland en dat ook met Frankrijk zal zoeken. "Ik vind dat Nederland altijd z'n rol moet pakken", zegt D66-leider Alexander Pechtold. "Van oudsher zijn we sterk, maar maken we ons vaak te klein."

Overleggen in Europa

Het verschil tussen de partijen die nu in Nederland formeren is duidelijk: D66 en GroenLinks zijn zeer pro-EU, terwijl VVD en CDA kritisch zijn. In de formatie zullen zij het eens moeten worden over een gezamenlijk EU-beleid, maar over de formatie wil geen onderhandelaar iets zeggen.
 
Ondertussen zit Nederland niet stil, zegt Rutte. Nog voor de zomer zijn er allerlei overleggen tussen kleinere EU-landen. Nederland vormt samen met België en Luxemburg een groepje en spreekt af met groepjes van andere kleinere EU-landen. Er is een top gepland met de Viségrad-landen (Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije) en de Benelux heeft een overleg met de Scandinavische en Baltische landen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Poetin roept Macron op 'wederzijds wantrouwen' opzij te zetten

`