Algemene Beschouwingen 2015

'VVD laat stokpaardje veiligheid in de steek'

16 september 2015 12:17 Aangepast: 16 september 2015 13:37
Beeld © ANP

VVD-leider Zijlstra toont zich tevreden over de periode dat zijn partij verantwoordelijk is voor het justitieel apparaat in Nederland. "Veiligheid krijgt onze prioriteit, maar we zien ook dat de kerntaak heel goed is uitgevoerd, want de misdaadcijfers dalen." Een mening die niet gedeeld wordt door de oppositie.

De oppositiepartijen vinden namelijk dat de VVD haar eigen stokpaardje verkwanselt. Ze willen dat de coalitiepartij zich sterk maakt voor extra geld voor politie en justitie — wensen die moeilijk door de Eerste Kamer kunnen worden geloodst. 

Broddelwerk
"Wat is er gebeurd dat de VVD de veiligheid in de steek laat. U verschuilt zich achter het broddelwerk van het kabinet", aldus SP-leider Roemer. Hij wil dat er meer geld komt voor de politie, de opleidingen en de rechtsketen. CDA-leider Buma sprak over 'onmogelijke kortingen'. Pechtold (D66) vroeg zich af waarom Zijlstra trots is op de resultaten van de veiligheidsketen. "Na jarenlang VVD in het kabinet is het een puinzooi."

Zijlstra ontkende dat hij zijn kop in het zand steekt. "Veiligheid is een kerntaak voor ons. Het is de basis van onze welvaart en onze samenleving."

Thumbnail

Grenzen sluiten 'droombeeld'
Zijlstra ging tijdens de algemene beschouwingen ook in op de vluchtelingenproblematiek. Volgens de VVD-fractievoorzitter is het een illusie dat de Europese grenzen compleet kunnen worden afgesloten met hekken. "De grenzen sluiten is een droombeeld. Ze gaan dan via een landweggetje."

Hij probeerde de verbijsterde oppositie uit te leggen dat een veilige opvang van vluchtelingen in de landen rond Syrië ervoor moet zorgen dat ze de dure en gevaarlijke reis naar Europa niet meer maken.

Grote leugen
De oppositie begreep niets van de uitleg van Zijlstra. De VVD had toch steeds gepleit voor het sluiten van de grenzen? PVV-leider Wilders wapperde met een neppaspoort van premier Rutte en zei dat terroristen helemaal geen veilige opvang in de regio willen, maar juist naar Europa willen om terreurdaden te plegen. CDA-leider Buma noemde de belofte over dichte grenzen 'de grote leugen van de VVD'.

Thumbnail

Het kabinet in Vak K kijkt naar PVV-fractievoorzitter Wilders (voorgrond) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Weinig nieuwe banen
D66 beklaagde zich vanochtend ook over de banenplannen van VVD. De regeringspartij schept te weinig nieuwe banen, meent Pechtold.

Met de 5 miljard euro lastenverlichting hoopt het kabinet 35.000 nieuwe banen te scheppen. D66 diende dinsdag een plan in waarbij een lastenverlichting van 6,5 miljard euro zou moeten leiden tot 75.000 extra banen.

Vorig jaar kondigde de VVD al 100.000 nieuwe banen aan. "Waar zijn toch die banen gebleven?", vroeg Pechtold zich af. "Ik zie niks. Er wordt geld uitgegeven, maar het resultaat is minimaal."

Zijlstra wees er op dat het kabinet ditmaal de belastingen op arbeid gaat verlagen, waardoor het voor werknemers aantrekkelijker wordt mensen aan te nemen en werkgevers meer van hun brutosalaris over houden. Dat moet leiden tot meer werkgelegenheid. Volgens Zijlstra staat Nederland er juist beter voor sinds de VVD in 2010 regeringsverantwoordelijkheid kreeg.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore