Algemene Beschouwingen 2015

Oppositie eist meer geld voor Justitie

17 september 2015 20:23 Aangepast: 17 september 2015 20:43
Beeld © ANP

Het kabinet gaat het moeilijk krijgen om de begroting voor het ministerie van Veiligheid en Justitie goedgekeurd te krijgen. Bijna de hele oppositie steunt een motie van de SP om meer geld vrij te maken voor het ministerie.

De begroting kan in de Eerste Kamer alleen een meerderheid krijgen met steun van de oppositie. SP-leider Emile Roemer waarschuwde het kabinet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de motie 'erg serieus te nemen'.

De kans is erg groot dat de begroting er in deze vorm niet door gaat komen, zegt politiek verslaggever Fons Lambie: "Minister Ard van der Steur zal in gesprek moeten met de oppositiepartijen."

Over deze vijf onderwerpen zal onderhandeld moeten worden: 

  • De geplande bezuinigingen op de rechtbanken
  • De verhoging van de griffierechten
  • Het CAO-conflict met de politie
  • De eigen bijdrage voor gevangenen
  • De bezuinigingen op de rechtsbijstand

Ook de VVD weet dat er opnieuw naar de begroting gekeken moet worden. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei de SP-motie niet te zullen steunen omdat er geen bedrag wordt genoemd. Maar hij riep het kabinet wel direct op om eens uit te zoeken in welke problemen de begroting van minister Ard van der Steur verkeert.

'Stiekeme ja'
Volgens Roemer heeft de VVD'er de stap van de oppositie goed begrepen. Hij zag de woorden van de liberale fractievoorzitter als 'een stiekeme ja van de VVD'. 

Zijlstra had een dag eerder al laten weten dat hij de begroting van Justitie 'niet de meest geweldige' vond.

'Kamer zal u dwingen'
Premier Rutte noemde de begroting van Justitie eerder vandaag 'fatsoenlijk'. CDA-leider Sybrand Buma beet hem toe dat als het kabinet niet met meer geld over de brug komt, 'de Kamer u ertoe zal dwingen'.

Ook een ander probleem werd door Rutte vooruit geschoven. Het kabinet zal pas na 1 oktober bekendmaken welke vervolgstappen het neemt in de ruzie over de politie-cao. Dan doet de rechter uitspraak in een kort geding dat de FNV heeft aangespannen over het loonakkoord voor overheidspersoneel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore