Politiek

PVV stijgt flink in peiling na 'nepparlement'

20 september 2015 10:55 Aangepast: 20 september 2015 11:13
Beeld © ANP

De PVV profiteert in de peilingen van het debat in Nederland over de vluchtelingenproblematiek. De partij van Geert Wilders steeg met drie zetels deze week.

Afgelopen week was politiek Den Haag twee dagen lang het toneel van de Algemene Beschouwingen, waarin het vooral ging over de vluchtelingenproblematiek.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de partij van Geert Wilders 29 zetels behalen, 14 meer dan het huidige aantal. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Overige percentages:

  • Het CDA zou de tweede partij worden met 21 zetels (+8).
  • De VVD zou maar liefst 21 zetels moeten inleveren en uitkomen op 20.
  • De PvdA komt er het slechtst af: de partij van Diederik Samsom zou krimpen van 38 naar 9 zetels (-29).
  • GroenLinks zou 10 zetels kunnen bijschrijven en uitkomen op 14.

Nepparlement
De Hond legde de deelnemers aan zijn enquête ook een omstreden uitspraak van Geert Wilders voor. Tijdens het debat noemde Wilders de Tweede Kamer een nepparlement, omdat het niet zou vertegenwoordigen wat de bevolking wil. De meeste ondervraagden (68 procent) vonden dat hij zoiets wel mag zeggen tijdens een debat, maar een meerderheid (57 procent), vooral hoger opgeleiden, is het niet met de uitspraak eens.

Het optreden van Wilders werd zowel het best als het slechtst gevonden: 25 procent vond hem het best, 32 procent het slechtst. Premier Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold volgen in beide categorieën op enige afstand.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

`