Asielzoekers in Nederland

Rutte bezoekt opvanglocatie vluchtelingen

21 september 2015 20:46 Aangepast: 21 september 2015 20:52
Beeld © Facebook/Minister-president

Premier Rutte heeft vanavond een noodopvang voor vluchtelingen in de vroegere Koepelgevangenis in Haarlem bezocht.

Hij sprak daar met vluchtelingen, met medewerkers van het COA, met de wijkagent en met een aantal buurtbewoners.

Rutte had afgelopen vrijdag al aangekondigd dat hij binnenkort een opvanglocatie zou gaan bezoeken om met vluchtelingen, buurtbewoners en betrokkenen te spreken. Het bezoek aan de locatie in Haarlem, waar 250 vluchtelingen worden opgevangen, was geheimgehouden voor de pers.

Begrijpelijke zorgen
Op zijn Facebookpagina noemt Rutte de verhalen die hij van de vooral Syrische vluchtelingen hoorde indrukwekkend. Van buurtbewoners hoorde hij 'hele begrijpelijke zorgen over de impact op hun wijk'. Volgens de premier verandert het straatbeeld voor de buurtbewoners letterlijk. "Tegelijkertijd is er ook begrip voor de situatie. Antwoorden op hun vragen kunnen niet vroeg genoeg komen."

Mensensmokkelaars pas afsnijden
Rutte ziet het als zijn verantwoordelijkheid om de perspectieven van vluchtelingen én van buurtbewoners in goede banen te lijnen. "Nederland is heel actief in Europa om ervoor te zorgen dat we op korte en lange termijn de toestroom kunnen indammen. Denk bijvoorbeeld aan de herverdeling van asielzoekers om te voorkomen dat een beperkt aantal landen alle druk krijgt. Daarnaast wil het kabinet bijvoorbeeld mensensmokkelaars de pas afsnijden, een betere controle van de buitengrenzen van de EU en opvang in de regio. Woensdag ben ik Brussel om juist op deze punten volgende stappen te zetten", aldus de premier.

Thumbnail
ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore