Politiek

PvdA wil zes maanden betaald babyverlof

30 september 2015 04:49 Aangepast: 30 september 2015 07:12
Archieffoto. Beeld © Getty

De PvdA wil dat ouders na de geboorte van hun kind zes maanden betaald verlof krijgen om voor de baby te zorgen. Minstens twee maanden daarvan zouden voor de vader moeten zijn.

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel gaat dat dat vandaag voorstellen in een debat met minister Asscher van Sociale Zaken. Die stelde op Prinsjesdag voor om het vaderverlof te verlengen van twee naar vijf dagen. Yücel vindt die verlenging een goede eerste stap, maar voor de langere termijn is het onvoldoende.

De zes maanden komen wat haar betreft bovenop de vijf dagen vaderverlof en de zestien weken zwangerschapsverlof die de moeder heeft.

'Zweeds model'
Yücel zegt dat een meerderheid van de mannen graag meer tijd zou willen besteden aan de zorg voor hun jonge kinderen, maar dat dat vaak gewoon niet lukt. Om dat te doorbreken, zou Nederland op termijn toe moeten naar een 'Zweeds model' met in totaal zes maanden betaald verlof bij de geboorte van een kind.

Wat Yücel betreft worden de zes maanden betaald verlof niet meteen ingevoerd. Dat moet in stappen gebeuren. De kosten van het betaalde verlof zouden wat haar betreft verdeeld kunnen worden over de overheid, de werkgever en de ouder zelf. Die levert dan bijvoorbeeld gedurende het verlof eenderde van zijn salaris in.

Meer op rtlnieuws.nl:
Meevallers: vaderschapsverlof uitgebreid, ook meer naar leger

 

`