Ophef over foto Volkert van der G.

Strenge speech minister na Van der G.-rel: 'Open zijn over fouten'

07 oktober 2015 17:22 Aangepast: 07 oktober 2015 17:43
Beeld © ANP

Minister Van der Steur en zijn hoogste ambtenaar hebben justitie-ambtenaren kritisch toegesproken naar aanleiding van de affaire rond de foto van Volkert van der G. Dat blijkt uit de teksten van de speeches, die op verzoek van RTL Nieuws openbaar zijn gemaakt.

Ambtenaren moeten fouten 'niet verdoezelen, maar er open over zijn', zei de minister. De hoogste ambtenaar van het ministerie, de secretaris-generaal, sprak van gebrek aan strategie op het ministerie.  

In de affaire rond Van der G. bleek dat de minister onvolledige informatie kreeg van zijn ambtenaren. De minister bood zijn excuses aan omdat hij de Kamer niet goed had geïnformeerd. Van der Steur zei daarbij dat hij sommige signalen eerder had moet oppikken. 

Hand in eigen boezem
In zijn speech steekt Van der Steur 'de hand in eigen boezem', maar zegt tegen ambtenaren dat ze fouten niet moeten 'verdoezelen'. "We moeten transparant zijn over fouten, risico's en geschilpunten."

De speech van de secretaris-generaal, Siebe Riedstra, is een stuk feller dan de minister. "Om in weertermen te blijven: het stormt hard", zegt Riedstra. Hij is pas zes maanden secretaris-generaal op het ministerie. De ambtenaren moeten in actie komen. "We moeten niet als verstilde konijntjes in de koplampen kijken."

Hard oordeel
De hoogste ambtenaar oordeelt hard over het ministerie. Er zijn hem 'een aantal systematisch patronen en structurele bedreigingen' opgevallen. Er is gebrek aan strategie bij het ministerie, er is een slecht begrotingsproces en Veiligheid en Justitie is te weinig verbonden met de buitenwereld. Dat zijn bijzonder scherpe conclusies over het ministerie.

"Ook ik heb niet de olifant onder het zand gezien die er lag onder het slurfje. En ik kan me mijn haren wel uit mijn hoofd trekken", zegt de secretaris-generaal over zijn rol in de affaire rond Volkert van der G. "Ook ik had moeten doorvragen."

Wie de toespraken leest, ziet dat er grote problemen op het ministerie zijn, zegt politiek verslaggever Fons Lambie: "Het is nu de vraag welke maatregelen Van der Steur en zijn hoogste ambtenaar nu precies gaan nemen, want de Kamer vroeg niet alleen om een kritische toespraak, maar ook om maatregelen."

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore