Onrust in Oranje om asielzoekers

Asscher over overrulen gemeenten: 'Soms kan het niet anders'

07 oktober 2015 18:05 Aangepast: 07 oktober 2015 18:15
Minister Lodewijk Asscher. Beeld © ANP

Het kabinet vond het 'niet leuk' dat er gisteren een noodbevel moest worden gegeven om het dorp Oranje meer vluchtelingen te laten opvangen. Maar er moest gehandeld worden, zegt vicepremier Asscher op RTL Z tegen Frits Wester.

"De tijd raakte op. Mensen zaten in de bus. De keuze was echt: komen ze op straat te liggen, of gebruiken we de lege bedden die er zijn?", zegt Asscher over het besluit om 700 extra asielzoekers op te vangen in het Drentse dorpje Oranje.

Gemeenten kunnen 'nee' zeggen tegen de komst van asielzoekers, maar de staatssecretaris heeft de mogelijkheid ze te overrulen, zegt Asscher: "Soms kan het niet anders."

Ongewone tijden
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie werd gisteravond belaagd door enkele boze dorpsbewoners nadat hij het besluit in het dorp had toegelicht. Volgens de vicepremier, zijn het 'ongewone tijden'. "Nederland wordt op de proef gesteld. Maar Nederland kan dit aan."

Asscher benadrukt dat 'we met grote emoties om moeten kunnen gaan zonder meteen met bedreigingen te komen'.

'Premier en ik op de hoogte'
De oppositie hekelt de afwezigheid van premier Rutte en het gebrek aan regie bij het onderbrengen van de duizenden asielzoekers die wekelijks Nederland binnenstromen. Asscher benadrukt dat hij en de premier 'goed op de hoogte zijn van alles wat er gebeurt'.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore