Omstreden rekentoets

Omstreden rekentoets blijft bestaan voor vwo'ers

07 oktober 2015 23:07 Aangepast: 08 oktober 2015 08:33
Beeld © ANP

Even hoopte een deel van de oppositie dat misschien de hele rekentoets wel van tafel geveegd zou worden. Maar de PvdA houdt de rekentoets op het vwo overeind.

De PvdA maakte een verrassende draai. De partij was altijd vóór de toets, maar wil nu de rekentoets niet meer invoeren op het vmbo en de havo. Doordat de PvdA tegen de rekentoets op vmbo en havo is - ze zijn het wel eens met invoering op het vwo - is er een Kamermeerderheid tegen. 

Stapje verder
Oppositiepartijen hoopten dat de PvdA vanavond tijdens het debat in de Tweede Kamer nog een stapje verder zou gaan, meldt politiek verslaggever Floor Bremer. SP, D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP willen helemaal van de toets af. Ze pleiten voor betere rekenlessen maar willen niet dat leerlingen de dupe worden van de in hun ogen 'toetsdrift' van het ministerie.

Maar volgens PvdA'er Tanja Jadnanansing zijn de resultaten op het vwo tot nu toe zo goed dat invoering hier wel verantwoord is.

Dat geldt echter niet voor vmbo, mbo en havo, meent ze. Op deze scholen mogen de toetsen daarom dus niet meetellen, zegt de PvdA'er. Ze druist daarmee in tegen het plan van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Die willen dat de rekentoets alleen op het mbo nog niet gaat meetellen, omdat het rekenonderwijs daar nog niet op orde is.

De VVD steunt het kabinet en is teleurgesteld over de houding van de coalitiepartner. VVD'er Karin Strauss vindt het 'onbegrijpelijk' dat de PvdA de drempel voor het rekenen zo verlaagt dat 'jongeren erover struikelen'.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bekijk hieronder ons item over de rekentoets uit het late RTL Nieuws met daarin onder anderen staatssecretaris Dekker (Onderwijs) die vreest dat scholieren op het vmbo, mbo en havo de rekentoets niet serieus nemen nu de test niet verplicht meetelt.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore